Нова Детелинара – урбани део града (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Maj.2023, 15:00

Нова Детелинара – урбани део града (ВИДЕО)

О томе да је Нова Детелинара заправо Стара Детелинара се писало, али пак задржаће се наратив становника овог краја који за Нову Детелинару подразумевају крај у непосредној близини Новосадског сајма.
Овај део >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << града настао је током 20. века, а назив је добио према пољима детелине која су се овде налазиле. Такозвану „Нову Детелинару“ како је називају њени становници, чини крај смештен поред градских четврти Сајмиште, Банатић и Ново Насеље, омеђен улицама Руменачком, Бранка Бајића, Булеваром Европе и Корнелија Станковића.
Фото: Градске инфо Овај крај има један државни вртић, Вртић „Цврчак и мрав“, али у непосредној близини, на другом делу Детелинаре, постоје још два. Овај вртић налази се у улици Мајке Јевросиме 2.
Школа за дизајн „Богдан Шупут“ је добро позната средња школа у Новом Саду, која се налази баш у овом крају и која своје постојање броји дугих 75 година.
У овом делу Детелинаре налази се и један од најлепших храмова у граду, Храм „Рођења Светог Јована Крститеља“.  Овај храм представља један од већих храмова не само за становнике Детелинаре, него и шире.
Налази се на углу две улице, Корнелија Станковића и Илије Бирчанина.
Фото: Градске инфо Детелинарска пијаца је, поред храма, још једно место које посећују становници и Нове и Старе Детелинаре.
Фото: Градске инфо Ова чувена пијаца основна је 70-их година 20. века, а 2014. године је и проширена за додатних 470 метара квадратних, тако да сада осим што је место свакодневне куповине, Детелинарска пијаца је и стациште разних догађаја попут, сада већ добро познате манифестације, „Фенсерај укуса“.
Фото: Градске инфо Детелинарска пијаца се налази на адреси Јанка Веселиновића 3.
Овај крај на својој територији има једну пошту у улици Др Светислава Касапиновића 10, али и довољан број кошаркашких терена, игралишта за децу и парка за псе.
Фото: Градске инфо Оно по чему се ипак највише распознаје ова градска четврт јесте урбани изглед који чине нове зграде, велики број кафића, ресторана и продавница.
Нова Детелинара рекло би се да због тога спада у једну од „најживљих“ и „увек будних“ квартова којe у Новом Саду претежно насељава младо становништво.
Фото: Градске инфо Салајка – један од најстаријих делова Новог Сада (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нова Детелинара – урбани део града (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.