Што смо старији будимо се раније! Зашто је то тако?

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Maj.2023, 15:00

Што смо старији будимо се раније! Зашто је то тако?

Постоји разлог зашто се старији људи буде рано, то је део природног процеса старења. Како старимо, наша тела се мењају изнутра и споља, што је главни узрок промена у навикама спавања које долазе касније у животу. Фото: Pixabay/joaopaulo_live2 Заједно са променама у физичком и менталном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << здрављу, мозак постаје мање осетљив како старимо. Зато се старији људи умарају пре своје деце или унука, али се буде потпуно одморни раније од других.
Светлост која улази у очи такође игра улогу Чини се да је један од узрока ранијег буђења то што промене вида које долазе са годинама смањују интензитет светлосне стимулације коју наш мозак прима. Ово посебно важи за особе са катарактом, уобичајеним стањем које погађа више од 50 одсто људи старијих од 80 година, према америчким националним институтима за здравље. Катаракта узрокује замагљен вид, двоструки вид и друге проблеме са видом.
Зашто је ово битно? Пошто мање светлости улази у очи због проблема са видом изазваних катарактом, тело почиње да ослобађа мелатонин (хормон спавања) раније него што би требало. Код млађих људи, мелатонин почиње да расте након заласка сунца. Mозак људи са катарактом мисли да је залазак сунца био раније, што их умара пред вече. А ићи раније у кревет значи и раније се пробудити.
Како боље спавати у старости? Ако се препознајете у горе наведеном и желите да се боље наспавате. Прво се изложите јаком светлу касно увече. То може значити одлазак у шетњу пре заласка сунца, читање књиге на светлом екрану таблета или гледање телевизије са светлим екраном. Јака светла могу рећи мозгу да сунце још није зашло, што ће зауставити производњу мелатонина. Да бисте себи помогли и остали будни још мало, покушајте да урадите горе наведене ствари 30 до 60 минута пре заласка сунца. Такође, требало би да избегавате алкохол јер чаша вашег омиљеног пића може да вас успава и наруши квалитет сна. Да бисте боље спавали, можете покушати и да вежбате. Све у свему, промене у обрасцима спавања су део живота. Иако су неки од ових фактора ван ваше контроле, можете им се супротставити здравим навикама да бисте се што боље одморили.
Osobe koje ne morate da pozovete na svoje venčanje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Што смо старији будимо се раније! Зашто је то тако? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.