Индија жели да омогући стране инвестиције у нуклеарну енергију

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Maj.2023, 14:30

Индија жели да омогући стране инвестиције у нуклеарну енергију

Индија размишља о укидању забране страних инвестиција у нуклеарни сектор. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst Њу Делхи истровремено жели да омогући веће учешће домаћих приватних компанија у овом сектору, преноси Ројтерс.
Ове мере је препоручио одбор индијске владе иза кога стоји >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << агенција Нити Ајог, на чијем челу је премијер Индије Нарендра Моди.
Препоруке ће бити достављене канцеларији премијера. У Индији је тренутно на снази забрана страних инвестиција у нуклеарни сектор, која је дефинисана Законом у нуклеарној енергији из 1962. године.
Њу Делхи жели да смањи емисије угљен-диоксида, а у фокусу је прелазак на нуклеарну енергију, истакли су индијски званичници. Министар за надзор над атомском енергијом Џитендра Синг је у новембру изјавио да Индија треба да размотри учешће приватних компанија у развоју малих модуларних реактора (СМР).
Индијско Одељење за атомску енергију је раније саопштило да је неколико страних компанија заинтересовано за учешће у нуклеарним пројектима у овој земљи, међу њима и Вестингхаус електрик, ГЕ-Хитачи, Електирсите де Франс и руски Росатом.
У овом тренутку, нуклеарни капацитет Индије је 6.780 мегавата, а планира да до 2031. године активира још 21 реактор и увећа свој капацитет за 7.000 мегавата.
Peskov: Preuzimanje finskog Fortuma u skladu sa interesima Rusije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Индија жели да омогући стране инвестиције у нуклеарну енергију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.