Зашто није добро да спавамо са укљученим телевизором?

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Maj.2023, 17:00

Зашто није добро да спавамо са укљученим телевизором?

Добар сан је једна од најважнијих ствари за добро здравље, али када је у позадини телевизор, готово га је немогуће имати. Фото: Pixabay/Victoria_Regen Иако многи верују да ће са укљученим телевизором брже заспати, стручњаци се баш и не слажу са том констатацијом.
Постоји много истраживања >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << која показују како свакодневна употреба технологије утиче на наш сан, а самим тим и на наше укупно здравље. Иако су још увек у току, суштина је иста, ако можете да избегнете коришћење ових уређаја у свом кревету, онда би требало.
Неке стидије су установиле да 60% становништва гледа телевизију непосредно пре него што заспи, надајући се да ће им то помоћи да лакше заспу.
Међутим, многи стручњаци тврде да када спавате са укљученим телевизором заправо дајете свом телу мање сна него што му је потребно, а то носи бројне недостатке.
Спавање са укљученим телевизором смањује производњу мелатонина, хормона који игра кључну улогу у сну. То сигнализира вашем телу да је време за одмор и опоравак од напорног дана. Телевизија и други уређаји који производе плаво светло могу смањити количину мелатонина који производи наше тело. Затим, мозгу је теже разликовати дан и ноћ, а када се то догоди, много је теже заспати.
Било да гледате или слушате звук ТВ-а пре спавања, он покушава да одржи ваш мозак у сталном покрету, не остављајући му простора да се искључи.
Осим што му не дајете прилику да се одмори, чак и ако се деси да у неком тренутку заспите, то може резултирати сањањем чудних или узнемирујућих снова, упозоравају.
Познато правило спавања 7-8 сати дневно је један од главних савета на које стручњаци упозоравају, а све са нагласком да без неопходног одмора повећавамо ризик од низа тегоба као што су ризик од дијабетеса, високог крвни притисак, ослабљен имунитет, губитак памћења, концентрације и друго.
Ovo je osnovna životna veština: Evo kako da naučite da kažete“NE“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто није добро да спавамо са укљученим телевизором? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.