Колико често можемо да једемо туњевину?

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Maj.2023, 17:01

Колико често можемо да једемо туњевину?

Туњевина се једе сама, али је и део салата, сосева и намаза. Могли бисмо је јести сваки дан, али да ли је безбедно и здраво да је једемо често? Предности једења рибе су вишеструке. Фото: Pixabay/ubert Многе врсте рибе, укључујући туњевину, су здрава храна и пружају нам хранљиве материје >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као што су омега-3 масне киселине, гвожђе и протеини, сви ови хранљиви састојци неопходни за мозак развој и опште здравље.
Међутим, риба може да садржи живу, која је токсична за људе. Рибе се природно могу контаминирати живом кроз животну средину или кроз индустријске процесе.
Наиме, када жива уђе у водене токове, риба је конзумира и тако се акумулира у ланцу исхране.
Већа је вероватноћа да ће веће рибе, укључујући туну, сабљарку и ајкуле, садржати већи ниво живе него мање рибе.
Жива која се налази у риби је обично метил жива, органски облик живе. То је снажан неуротоксин који може да изазове оштећење мозга у развоју код фетуса, одојчади и деце и зато се препоручује да труднице, као и дојиље, бебама и деци да ограниче конзумацију рибе која може да садржи живу, што се односи и на туњевину.
Мало је вероватно да ће одрасли који конзумирају туњевину или другу рибу са високим садржајем живе развити симптоме тровања живом.
Такође је мало вероватно да ће повремена конзумација више од препоручене количине туњевине, а то је два до три оброка недељно, довести до штетних ефеката на здравље код здравих одраслих особа.
Међутим, жива је токсична и представља озбиљан проблем за угрожене групе људи.  Код деце, дојенчади, али и фетуса, изложеност великим количинама метил живе може довести до кашњења у развоју, проблема са памћењем и учењем, или других знакова и симптома оштећења мозга.
Ови нежељени ефекти се могу јавити и код деце чије су мајке биле изложене метилживи током трудноће, чак и када су мајке асимптоматичне.
Razbijamo mitove: Da li je bolji beli ili integralni pirinač?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико често можемо да једемо туњевину? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.