Најжешће борбе и даље код Бахмута и Маринке, Кијев формира нове јуришне бригаде

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Maj.2023, 13:10

Најжешће борбе и даље код Бахмута и Маринке, Кијев формира нове јуришне бригаде

ГЕНЕРАЛШТАБ ОРУЖАНИХ снага Украјине саопштио је данас да се најжешће борбе са руским трупама и даље воде код Бахмута и Маринке, на истоку Украјине. Фото: Танјуг/AP Photo/Libkos У саопштењу се наводи да руске снаге покушавају да нападају у зони сукоба код Бахмута, а да се борбе настављају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и у самом граду, преноси Униан.
У правцу Авдијевке руска офанзива у областима насеља Северноје и Первомајское није била успешна, додаје украјински генералштаб.
УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ су рано јутрос гранатирале село у Брјанској области у Русији, уз границу са Украјином, објавио је губернатор Александар Богомаз. „Јутрос су украјинске оружане снаге гранатирале село Курковичи у Стародубском општинском округу. Жртава није било, али у једном од домац́инстава избио је пожар. Све хитне службе су изашле на лице места“, написао је Богомаз на свом Телеграм каналу, преноси ТАСС.
РУСКЕ СНАГЕ уништиле су протеклог дана украјинску моторизовану артиљеријску и минобацачку батерију у области Херсона, саопштио је данас портпарол регионалних служби за ванредне ситуације.
Навео је да је у ударима руске артиљерије убијено осам и рањена четири украјинска војника.
Истовремено је Андреј Марочко, представник Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике, изјавио да су губици украјинских снага у људству и војној техници на појединим секторима удвостручени током протекле недеље.
ПРИПАДНИЦИ РУСКЕ борбене групе Запад осујетили су три покушаја украјинских оружаних снага да ротирају своје трупе у области Купјанска, изјавио је данас портпарол те борбене групе Сергеј Зибински.
ОСАМ ЈУРИШНИХ бригада које чине нову офанзивну гарду Украјине су „потпуно формиране“ и биће стављене под команду Оружаних снага Украјине након што добију борбене задатке, изјавио је данас министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко. Рекао је да постоје планови за формирање додатних бригада јер постоји потреба, а постоје и могућности, преноси Кијев Индепендент.
Офанзивна гарда је настала на основу иницијативе коју је у фебруару 2023. године покренула Национална гарда Украјине за обуку осам свежих бригада састављених од искусних војника и нових добровољаца.
Према речима Клименка, већ формиране бригаде ће бити опремљене и проћи ће обуку, за коју је потребно 2-3 недеље. Он није прецизирао укупан број планираних јуришних бригада.
ПРЕГОВОРИ О БЕЗБЕДНОМ извозу жита преко Црног мора уз посредовање УН заказани су за сутра, уз учешће свих страна, изјавио је данас високи украјински званичник. „Разговори су заказани за сутра. Све стране су укључене… Надамо се да ће бити резултата“, рекао је Ројтерсу неименовани извор.
Русија је најавила да неће дозволити да споразум постигнут прошлог јула буде продужен после 18. маја јер нису испуњени њени захтеви за олакшавање извоза руских житарица и ђубрива.
ВРШИЛАЦ ДУЖНОСТИ шефа самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин изјавио је данас да власти Украјине настављају да, како је навео, чине злочине да би задовољиле Запад, убијајући цивиле, чак и девет година након трагедије у Одеси 2. маја 2014. године. Агенција ТАСС подсећа да су 2. маја 2014. године радикали Десног сектора, забрањени у Русији, и такозване снаге самоодбране Мајдана напале шаторски камп у парку Куликово поље, где су становници Одесе сакупљали потписе за референдум о федерализацији Украјине и о давању руском језику статуса званичног језика.
Неке присталице федерализације склониле су се у Дом синдиката, али су радикали опколили зграду и запалили је. У тим трагичним догађајима, према званичним подацима полиције, погинуло је 48 особа, а више од 240 је повређено.
UNHCR: Više od 100.000 izbeglica prešlo iz Sudana u susedne zemlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најжешће борбе и даље код Бахмута и Маринке, Кијев формира нове јуришне бригаде се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.