„Отац АИ“ дао отказ у Гуглу: Вештачка интелигенција је опасна

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Maj.2023, 10:36

„Отац АИ“ дао отказ у Гуглу: Вештачка интелигенција је опасна

„Отац вештачке интелигенције“ Џефри Хинтон поднео је отказ у компанији Гугл да би могао да слободно да прича о ризицима везаним за вештачку интелигенцију (АИ). Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Dwyer, File Когнитивни психолог и информатички научник деценијама је радио на неуралним мрежама >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и „дубоком учењу“ и сматра се да су његова истраживања допринела развоју сервиса као што је ЧетГПТ, преноси Би-Би-Си.
Хинтон је изјавио да „сада жали због посла који који је обављао“ на развоју АИ. Према његовим речима, ризици везани за АИ четботове су „прилично застрашујући“ и постоји могућност да вештачка интелигенција ускоро буде паметнија од људи.
„У овом тренутку видимо да системи као што је ГПТ-4 превазилазе човека по нивоу општег знања и та разлика је велика. Што се тиче способности расуђивања, није толико добар, али очекујемо да ће ускоро постати све бољи“, додао је Хинтон.
Према Хинтону, неки од „злонамерних играча“ би могли да роботима дају могућност да стварају сопствене циљеве, што он оцењује као „сценарио из кошмара“. „У неком тренутку, циљеви АИ би могли да постану нешто налик- желим да имам више моћи“, навео је он.
Људска интелигенција се, према мишљењу „оца АИ“, значајно разликује од вештачке интелигенције. „Ми смо биолошки системи, а ово су дигитални и главна разлика је у томе да постоји много копија истих модела света. И све те копије могу да уче одвојено, али да своје знање деле у секунди. Замислите 10.000 људи и да сваки пут када један од њих научи нешто ново аутоматски то знају сви остали. Управо на тај начин четбот сервиси знају толико више од човека“, објаснио је Хинтон.
Растанак са компанијом Гугл је протекао мирно, пошто је Хинтон похвалио „врло одговоран“ приступ те компаније у развоју АИ.
WEF: Za pet godina će nestati 14 miliona radnih mesta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Отац АИ“ дао отказ у Гуглу: Вештачка интелигенција је опасна се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.