Турска и Русија озваничиле испоруку горива нуклеарној електрани Акују

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 17:06

Турска и Русија озваничиле испоруку горива нуклеарној електрани Акују

Русија и Турска су данас озваничиле испоруку нуклеарног горива блоку број 1 НЕ Акују, Росатом је уручио сертификат турском министарству енергетике, а дозволу за то је дао руски председник Владимир Путин. Фото: Unsplash/Lukáš Lehotský Алексеј Лихачов, генерални директор Државне корпорације >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за атомску енергију Росатом, обратио се руском лидеру са локације НЕ са захтевом да му дозволи да пренесе сертификат турском министру енергетике Фатиху Донмезу.
„Наравно, дозвољавам“, рекао је Путин. Након тога, Лихачов је предао документ Донмезу, преноси РИА новости.
Сви блокови нуклеарне електране Акују биће пуштени у рад до 2028. године, рекао је турски председник Тајип Ердоган.
„Сви блокови електране ће се постепено пуштати у рад до 2028. године. Ова електрана ће обезбедити 10 одсто потрошње електричне енергије у нашој земљи. Након пуштања у рад пуног капацитета, годишње ће се производити око 35 милијарди киловат-сати електричне енергије“, рекао је Ердоган.
Он је поручио да се Турска придружује клубу земаља са нуклеарном енергијом, али са закашњењем од 60 година.
„Са испоруком нуклеарног горива нашој електрани ваздушним и морским путем, Акују је стекао статус нуклеарног објекта. Европска комисија је признала нуклеарну енергију као „зелену енергију“. Наша земља ће се, макар и са закашњењем од 60 година, придружити клубу светских нуклеарних сила“, рекао је Ердоган.
Како је навео, нуклеарна електрана Акују уштедеће Турској 1,5 милијарди долара годишње на увозу гаса и имаће позитиван утицај на повећање националног дохотка. Русија ће дати све од себе да испуни потражњу Турске за природним гасом, поручио је руски председник Владимир Путин током церемоније испоруке нуклеарног горива нуклеарној електрани Акују.
„Русија ће свакако наставити да поуздано снабдева Турску енергетским ресурсима, пре свега природним гасом“, рекао је руски лидер.
Русија је увек спремна да пружи руку пријатељске подршке турским партнерима, рекао је Путин и додао да без подршке турског председника није могуће говорити о успеху овог пројекта. „Да вас подсетим да је корпорација Росатом почела изградњу нуклеарне електране у турској провинцији Мерсин на обали Средоземног мора пре тачно пет година, априла 2018. Тада смо господин Ердоган и ја учествовали на церемонији која се поклопила са овим догађајем и од тада имплементацију пројекта држимо под сталном личном контролом.
Наравно, без подршке председника Турске… то не би било могуће“, казао је Путин.
Русија и Турска договориле су се да продубе сарадњу у економији и трговини, стимулишу раст трговине, а председници су разговарали и о другим актуелним питањима у развоју читавог спектра руско-турских односа.
Председници Русије и Турске учестовали су на церемонији испоруке горива нуклеарној електрани Акују путем видео конференције.
Турски председник је претходно током телефонског разговора са руским колегом Владимиром Путином данас најавио могућност рада на новим иницијативама о „споразуму о житу” и предложио стварање радне групе.
„Током преговора, оцењујући развој руско-украјинског рата и рада у контексту житног споразума, председник Ердоган је најавио могућност рада на новим иницијативама у оквиру предложене радне групе“, саопштила је канцеларија турског лидера.
Русија: Протестна нота амбасадору САД јер руским новинарима нису издате визе

 
 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Турска и Русија озваничиле испоруку горива нуклеарној електрани Акују се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.