Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 16:22

Суграђанин који изнајмљује електричне тротинете

Иако су се електрични тротинети у Новом Саду појавили 2019. године, као економичније и еколошкије превозно средство, експанзија се догодила годину после. Наиме, када су се тек појавили тротинети и нису били баш приступачних цена. Фото: НС уживо/Павле Пејић/Commons.wikimedia/илустрација Наш >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << суграђанин дошао је на феноменалну идеју да тротинете изнајмљује. На тај начин он је омогућио свим грађанима, да искусе вожњу тротинетом „Код нас у сервису тротинете изнајмљују суграђани, али претежно страни туристи. Сезона почиње у мају а траје до октобра – новембра. Тротинети се највише изнајмљују у летњем периоду. Тад је ударно. Код изнајмљивања, важно је знати да ми тротинете не изнајмљујемо млађим од 18 година. Приликом изнајмљивања тротинета, потребно је приложити личну карту и потписати уговор. Најчешће се изнајмљује на шест сати, или два три дана“, рекао је за НС Уживо власник HT Service, Иван Ливаја-Беговић.
Фото: НС уживо/уступљене фотографије „Имали смо ситуацију када су колеги испред локала, узели тротинет. Нису далеко отишли. То су била деца од пет, шет и девет година. Интересовало их је како се тротинетом управља, колега им је показао и дао им да пробају. Након тога он је ушао унутра, а они су узели тротинет. Стигли смо их код Католичке порте. На сву срећу, стигли су безбедно. То нам је једна од омиљених анегдота, јер та деца нису хтела да украду тротинет већ да се провозају“, рекао је Иван и додао:
„За специјалне прилике још није нико изнајмио тротинет, али никад није искључено. Ово су већи тротинети са већим точковима. Углавном људи обилазе Нови Сад, али раде и доставе.“
Фото: НС уживо/уступљене фотографије Наш саговорник истиче да иако нови закони о тротинетима још увек нису правоснажни, он је за да се закони о ограничењима уведу. „Сви смо различити, ја сам родитељ и видим да понекад буде и несавесних возача.Прекршаји са тротинетом до сада нису начињени, међутим изнајмљујемо и бицикле. Потписивањем уговора, корисник услуге потписује да сноси одговорност за прекршаје али и насталу материјалну штету. Дешавало се на пример да корисници возе пешаком зоном – полиција их заустави и казна је 10.000 динара. Бицикл се изнајмљује на месечном нивоу. Један дан је гратис – пробни дан. Ако корисницима одговара тај модел који су пробали, тај и изнајме“, рекао је власник HT Service.
Због практичности тротинета, достављачи их све чешће изнајмљују „Достава на тротинетима је практична. На пример достављачи раде доставу са колима, међутим када је гужва или имају хитну доставу паркирају аутомобил и из гепека изваде тротинет“, рекао је Иван.
Са растом корисника електричних тротинета, у прилици смо да видимо да долази до све чешћег конфликта између возача аутомобила и електричних тротинета. Криве се међусобно, а наша саговорница Маја испричала је њену причу из угла корисника.
„Тротинет сам купила пре годину дана, првенствено да олакшам себи пут до посла. Радим у центру Новог Сада, као графички дизајнер. Ходом до посла ми је требало 40 минута, а тротинетом 15 минута. Други разлог је одлазак на одређена места у што краћем року, како бих обавила обавезе. Што се тиче незгода нисам их имала. Возим веома пажљиво, искључиво по означеним бициклистичким стазама. Такође успорим поред места где знам да људи прелећу без гледања да ли ико иде“, рекла је за НС Уживо, Маја Лукић.
Фото: НС уживо/уступљене фотографије „Једном приликом, била сам на корак од тога да ме удари аутомобил. Возач аутомобила није обраћао пажњу на бициклистичку стазу, а пошто је улица била под углом ни ја њега нисам могла уочити. На срећу, успорила сам и на тај начин избегла судар. Препирке се дешавају углавном са возачима бицикала који скрећу без давања знака руком, али и са пешацима који стоје на бициклистичкој стази. Када им свирнем звонцетом они се наљуте“, рекла је Маја и додала:
„Електричне тротинете бих препоручила свима. Нарочито ко живи у већим градовима, где су гужве свакодневне. Проблем је пронаћи паркинг, а тротинет можете да вежете било где. Можете га расклопити и унети у просторију. Идеални су јер не загађују околину, практични су и не знојите се. Није за зимске услове, али већи део године може да се користи. На тај начин уједно и растеретите саобраћај. Надам се да ће бити све популарнији и да ћемо добити посебне делове коловоза.“
Automobilom, vozom, avionom – koliko daleko možete od Novog Sada za 24 časa i šta nas čeka u budućnosti?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Суграђанин који изнајмљује електричне тротинете се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.