У КЦВ-у урађене три трансплантације бубрега од живих давалаца за недељу дана

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 14:06

У КЦВ-у урађене три трансплантације бубрега од живих давалаца за недељу дана

Током претходне недеље у Клиничком центру Војводине урађене су три трансплантације бубрега пореклом од живог сродног даваоца органа. Фото: Unsplash/ABRAHAM POPOCATL Начелник Клиничког центра Војводина за трансплатнацију, нефролог Игор Митић, истакао је за НС Уживо да је реч о рутинском >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << захвату који обављају дуги низ година и врло је комплексан.
„Радимо га са жељом да тренирамо систем за кадаверичну трансплатацију бубрега. Таквих трансплатација, са живог даваоца, ове године смо урадили четири, тако да је систем потпуно функционално спосаобан.То је најбољи начин лечења. Без трансплатације нема доброг лечења бубрежне слабости“, истакао је др Митић.
Како даље наводи, транасплатација од живог даваоца је добра, али је много битније напоменути да чланови наше породице који умиру у болницама могу бити даваоци. Давалаштво органа од особа које су преминуле је кључно за добру медицину. Фото: КЦВ „То је цивилизацијска тековина солидарности коју прихвата вера и на томе треба да радимо, јер је много вероватније да ће нам требати орган, него да ћемо бити потенцијални даваоци органа. Ради се о функционалној мери добре солидарности.“
Начелник Клиничког центра Војводина за трансплатнацију подсећа да свако може да буда давалац свих органа у случају да је реч о мождано преминулој особи. Дакле, уколико се деси да особа премине у контолисаним условима, као што је болница и да се докаже мождана смрт.
Постоперативни опоравак траје две недеље и врши се у болници. Након успешне дијализе, пацијенти више нису везани за дијализу, имају сасвим другачији живот и њихово петогодшње преживљавање је шест пута боље него да су на дијализи.
Подсећања ради, министарка здравља Даница Грујичић најавила је новину у Закону којом би сваки грађанин аутоматски био потенцијални донор органа у случају смрти. Ко то не жели, може о томе да потпише изјаву или се томе може успротивити његова ужа породица. Прва трансплатација бубрега у КЦ Војводине начињена је 1986. године. У наредном периоду планира се још трансплантација од стране живих давалаца- сродника.
Sofić: Četiri miliona dinara za najuspešnije srednjoškolce

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У КЦВ-у урађене три трансплантације бубрега од живих давалаца за недељу дана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.