ИФО: Све мање компанија у Немачкој планира повећање цена

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 13:48

ИФО: Све мање компанија у Немачкој планира повећање цена

Све мање и мање немачких компанија планира да у наредна три месеца повећа цене, показао је најновији извештај Института за економска истраживања ИФО из Минхена. Фото: Танјуг/Viessmann via AP ИФО индекс очекивања цена је у априлу пао на 21,5 поена, што што је за 5,6 поена мање у односу на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << претходни месец.
Овај индекс пада већ седми месец заредом.
„Резултат истраживања наводи на закључак да је врхунац таласа поскупљења иза нас“, рекао је шеф одељења за прогнозе Института ИФО, Тимо Фолмерсхојзер.
Цене ће вероватно порасти у области малопродаје и услуга за потрошаче. „Инфлација се вероватно наредних месеци неће значајно смањити, а базна инфлација ће остати на високом нивоу“, додаје Фолмерсхојзер.
ИФО индекс очекивања цена у малопродаји није много пао, на 43,2 поена са мартовских 48,7, а у области услуга а за потрошаче је пао на 36,3 поена са мартовских 36,3.
У неким областима малопродаје је тренд супротан и очекује се повећање цена у наредна три месеца. Ово повећање обухвата храну и напитке (69,9 поена у односу на мартовских 64,8), компјутере и софтвер (57,9 поена у односу на 64,8), бицикле (30 поена у односу на 22,9), као и ИТ опрему и опрему за комуникацију (37,3 у односу на 33,3).
Цене ће најмање расти у угоститељству (33,6 поена у односу на мартовских 46,8), радњама типа „уради сам“(33,4 поена у односу на 53,1), трговини аутомобилима (16,3 поена у односу на 27,6), малопродаји потрошачке електронске робе (8,9 поена у односу на 28,0). У производњи је ИФО индекс пао на 12,4 поена са мартовских 17,7, али прозвођачи одеће, електронске опреме и неке друге робе ипак планирају да повећају цене.
Упркос овој мањини, расте број фирми који планирају да смање своје цене у блиској будућности. У питању су фирме које се баве производњом папира, производа од дрвета, сламе, плуте, као и компаније у хемијској индустрији.
Amazon počinje sa otpuštanjem još oko 9.000 radnika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ИФО: Све мање компанија у Немачкој планира повећање цена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.