Званичник Савета Европе: Процес пријема КиМ може трајати и до две године

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 12:50

Званичник Савета Европе: Процес пријема КиМ може трајати и до две године

Заменик генералног секретара Савета Европе Бјорн Берге, изјавио је данас да, после одлуке Комитета министара СЕ да проследи захтев тзв. Косова за чланство Парламентарној скупштини на давање мишљења, процедура пријема у ту организацију може да траје и до две године. Фото: WikimediaCommons/EU2017EE >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Estonian Presidency Берге је нагласио за португалску агенцију Луса да после одлуке у понедељка мора постојати мишљење Парламентарне скупштине Савета Европе, у процесу који може потрајати и до две године, пренео је „Репортери“.
На питање да ли у Савету Европе постоји воља да добије новог члана, Берге је нагласио да је та организација „у принципу отворена за све европске земље“.
„Наравно, данас нам недостају две земље, Русија и Белорусија, које из познатих разлога нису чланице“, додао је он. У међувремену, Гилберто Џеронимо, амбасадор Португала у сталној мисији при Савету Европе, сматра да је развој овог процеса природан, иако признаје да би волео да улазак КиМ „буде елемент већег јединства“.
„Сигурни смо да ће у будућности, средњорочно и дугорочно, сигурно бити овако“, рекао је он, пренео је нотициасаоминуто.
Џеронимо, који је у Стразбуру разговарао са португалским новинарима, подсетио је да је Португал држава која признаје такозвано Косово, која брани чланство у организацији и „која има за циљ да уједини све земље које припадају Европи“. Међу разлозима за подршку Португала, Гилберто Џеронимо је нагласио да ће, уколико процес чланства буде успешан, бити дата прилика да грађани КиМ имају користи од оних гаранција које сам Савет Европе може да им пружи, пре свега приступ Европском суду за људска права.
Vučić zahvalio Azerbejdžanu na glasanju u Savetu Evrope

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Званичник Савета Европе: Процес пријема КиМ може трајати и до две године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.