Немачка: Министарство рада данас о повећању броја радника са Западног Балкана

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 10:26

Немачка: Министарство рада данас о повећању броја радника са Западног Балкана

Министарство рада Немачке данас треба да донесе одредбу по којој ће 50.000 људи годишње из Србије и региона Западног Балкана моћи да се запосли и настани у Немачкој. Фото: Pixabay/wal_172619 Берлин је претходно дозвољавао да се у Немачку усели 25.000 људи са Западног Балкана годишње, тако >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да ће ова бројка убудуће бити удвостручена.
Немачко Министарство рада данас треба да продужи и такозвано правило о Западном Балкану за годину дана, преноси Дојче веле (DW).
Правило се до сада ограничавало на годину дана, тако да оно истиче крајем ове године.
У Бундестагу ће посланици данас расправљати о предлогу новог закона о усељавању који би боље регулисао прилив радне снаге.
Правило о Западном Балкану није део новог усељеничког закона, већ је део одредбе о којој се паралелно расправља у редовима немачке владе. Неки чланови владе се противе посебној регулативи о Западном Балкану која би се спроводила ван новог закона о усељавању, а једна од њих је политичарка странке Зелених задужена за унутрашњу политику, Мисбах Кан.
„Наш циљ би требало да буде да Немачку до те мере учинимо атрактивном за усељенике, да правила попут овог о Западном Балкану постану сувишна“, рекла је Кан.
Према писању Дојче велеа, њен отпор је пре свега усмерен против идеје да се по узору на правило за Западни Балкан уведу и сличне одредбе које би се примењивале на неке друге земље ван ЕУ. У овом контексту се најчешће помињу Грузија, Молдавија и Тунис.
Мишљење Мисбах Кан не деле представници владајуће Либерално-демократске странке (ФДП), који се залажу за проширење одредбе и на друге земље.
Представник Зелених за Западни Балкан Томас Хакер похвалио је правило за Западни Балкан као „успешну причу. „Регулатива за Западни Балкан уведена 2016. потврдила се у пракси и она омогућава осетно ублажавање постојећег недостатка квалификованих радника у Немачкој обученим и мотивисаним стручњацима са Западног Балкана“, рекао је он.
Хакер се нада да ће дигитализација смањити време чекања на термине у амбасадама Немачке у земљама Западног Балкана.
EU postigla dogovor o ekološkim gorivima u avio-saobraćaju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка: Министарство рада данас о повећању броја радника са Западног Балкана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.