Изложба „Војне капе и шлемови“ у Историјском архиву Града Новог Сада

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 09:28

Изложба „Војне капе и шлемови“ у Историјском архиву Града Новог Сада

У недељи која је посвећена обележавању Дана Војске Србије, 19. априла 2023. године у Историјском архиву Града Новог Сада, свечано је отворена изложба Музеја Војводине која је посвећена славној историји и традицији српске војске. Фото: PrtSc/muzejvojvodine.org.rs Војска Србије као неодвојив >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << део народа и друштва баштини дугу традицију. Један од њених препознатљивих симбола су и капе и шлемови који су њени припадници носили на својим главама.
На изложби је 91 капа и шлемова хронолошки приказано по периодима држава и родовима. Изложбу допуњују и десетак униформи (гардијска, пилотска, војна полиција…) као и пратећи каталог и флајер. На отварању изложбе аутора Зорана Вељановића, кустоса – историчара и архивског саветника у Музеју Војводине и Дејана Крагића, колекционара и власника изложених предмета, публици су се обратили министар одбране Милош Вучевић, који је уједно и отворио изложбу, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, те Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада и рецензент изложбе.
Изложбена поставка реализована је у сарадњи са Министарством одбране, Историјским архивом Града Новог Сада, УГ „Српско историјско наслеђе“ и Војним музејом.
За посете је отворена до 30. маја 2023. године, сваког дана (осим понедељка) од 9 до 17 часова.
Radno vreme Galerije Matice srpske tokom prvomajskih praznika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изложба „Војне капе и шлемови“ у Историјском архиву Града Новог Сада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.