Како можете да потпомогнете лучење хормона среће?

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 09:01

Како можете да потпомогнете лучење хормона среће?

Допамин, окситоцин, серотонин и ендорфин спадају у групу “хормона среће”. Они нам помажу да се осећамо боље и будемо расположени. Лучење ових хормона може се појачати и подстаћи различитим активностима. Фото: Pexels/Vlada Karpovich Допамин је “хормон мотивације” или награде који нам >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пружа фокус и жељу да будемо продуктивни. Његово лучење можете подстаћи тако што ћете урадити нешто што одлажете дуже време.
Активности које могу подстаћи лучење овог хормона јесу физичка активност, третман, сређивање, уживање у јелу и генерално брига о себи.
“Хормон љубави” или окситоцин највише се ослобађа у тренутку оргазма. Поред тога, када осетимо “лептириће у стомаку” за то је заслужан окситоцин. Активности којима можете подстаћи лучење овог хормона јесу грљење вољених особа, играње и мажење са кућним љубимцем, као и провођење времена са бебама.
Серотонин је “хормон среће” који је од великог значаја за наше ментално и физичко здравље. Недостатак овог хормона један је од честих узорчника депресије. Активности које могу подстаћи у лучење “хормона среће” су медитација, трчање, ботавак на сунцу, шетња природом, вожња бицикла, пливање, медитација.
Ендорфин спада у природне аналгетике и он изазива осећај еуфорије. Активности које могу подстаћи његово ослобађање у организму јесу гледање комедија, вођење љубави, конзумација тамне чоколаде, вежбање, гледање комедија и сличних садржаја, као и вежбање и физичка активност.
3 SOS saveta za sjajnu i zdravu kosu koje svaka žena treba da zna

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како можете да потпомогнете лучење хормона среће? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.