Судан: Свргнути лидер Омар ал-Башир пребачен из затвора у војну болницу

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 10:17

Судан: Свргнути лидер Омар ал-Башир пребачен из затвора у војну болницу

Судански свргнути лидер Омар ал-Башир пребачен је из затвора Кобер у војну болницу у Картуму, престоници Судана, пре него што су у земљи избиле борбе 15. априла, рекла су два извора из болнице. Фото: Танјуг/AP Photo/Mohamed Abuamrain Бивши министар у Омаровој влади, Али Харун, напустио је затвор >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са другим бившим службеницима, објављено је у уторак.
Ал-Башира и Харуна тражи Међународни кривични суд због наводних злочина у Дарфуру.
Борбе су се поново разбуктале у Судану у уторак увече, упркос договору о прекиду ватре.
Суданске оружане снаге (САФ) и паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) пристале су на 72-часовни прекид ватре од уторка након преговора у којима су посредовале САД и Саудијска Арабија. Главни тужилац Међународног суда за ратне злочине оптужио је у јулу 2008. године Ал-Башира за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине у региону Дарфура.
Ал-Башир је свргнут са власти војним пучем после 30 година владавине и великих демонстрација на којима је на десетине људи убијено, после чега је стављен у кућни притвор, а власт у земљи је преузела војска.
Судански западни регион Дарфур опустошен је жестоким грађанским ратом који је избио 2003. године.
Lavrov: Prelazak na obračune u nacionalnim valutama ne može se zaustaviti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Судан: Свргнути лидер Омар ал-Башир пребачен из затвора у војну болницу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.