Момировић: У околностима рата у Европи обезбедили смо редовно снабдевање тржишта

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 10:11

Момировић: У околностима рата у Европи обезбедили смо редовно снабдевање тржишта

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић истакао је да је обезбеђивање редовног снабдевања тржишта основним животним намирницама у околностима рата у Украјини, један од најзначајнијих успеха његовог ресора у првих шест месеци рада Владе. Фото: Танјуг/Зоран >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Жестић „Влада Србије успела да задржи политичку и економску стабилност и још једном покаже висок степен зрелости, водећи одговорну политику која је омогућила услове да тржиште у Србији буде потпуно стабилно и снабдевено, а тако сви потребни производи доступни нашим грађанима“, рекао је Момировић за Тањуг поводом шест месеци рада Владе Србије.
Он је додао да је тај успех још значајнији кад се зна да је постигнут у условима високе инфлације која је увезена споља и која је довела до економских потреса широм Европе и света.
Момировић је као значајан резултат издвојио и то што је Министарства трговине и Влада започела преговора о споразумима о слободној трговини са највећим и најразвијенијим економијама света, попут Кине, Уједињених Арапских Емирата, Републике Кореје и Египта.
„Са министром трговине НР Кине Ванг Вентаом смо почетком априла потписали Меморандум о разумевању између Министарства трговине Србије и Министарства трговине НР Кине којим се формално започињу преговору о слободној трговини између Србије и НР Кине. Ово је још један велики корак који смо учинили ка потписивању споразума о слободној трговини који ће омогућити да већ у првим годинама његове примене наш извоз у Кину буде већи од две милијарде долара“, рекао је Момировић. Министар је рекао да је задовољан учињеним, али и да предстоји још много рада у наредном периоду како би се допринело стварању „предвидивог и здравог“ пословног окружења у Србији и повећању квалитета живота грађана.
„О успесима политике која у континуитету последњих десет година доноси позитивне економске резултате, говори и наша трговинска размена која је у 2022. години била рекордна, са износом већим од 67 милијарди евра, чија је вредност већа од оствареног БДП-а Србије. Свакако се главни изазов крије у непредвидивој будућности коју одређује рат на истоку Европе, али и економске реперкусије тог сукоба“, рекао је министар.
Он је додао да ће се борити да земља задржи добре резултате и да људима у Србији омогући што квалитетнији живот и поред ових отежавајућих геополитичких околности.
„Министарство трговине, на чијем сам челу, наставиће са иницирањем промена у појединим законским актима и укидањем бирократских процедура које отежавају пословање домаћих и страних компанија“, рекао је Момировић.
Као највећи и најважнији пројекат који ће бити реализован у наредном периоду министар истиче окончање преговора и потписивање споразума о слободној трговини великим светским економијама.
„Такође, неизоставно важан пројекат је и ЕXПО 2027 као један од најважнијих развојних пројеката за Београд, али и за Нови Сад и читаву Србију. Тај пројекат ће генерисати не само нове послове у грађевинској индустрији, већ и у секторима туризма и других услуга. Такође, у инфраструктурном смислу ће ‘раширити’ главни град и бити једна нова веза Београда са аеродромом Никола Тесла, који ће утростручити број путника“, рекао је Момировић.
Нагласио је да су мобилисали све капацитете како би интензивирали лобирање и успели да надјачају конкуренцију, а са циљем да Београд постане домаћин ЕXПО 2027. године.
„То неће бити нимало лако јер су наши главни конкурентни градови из најразвијенијих држава на свету“, рекао је министар.
Australija: Stopa inflacije u prvom kvartalu opala na 7,0 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Момировић: У околностима рата у Европи обезбедили смо редовно снабдевање тржишта се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.