Изасланик УН за Судан: Примирје се делимично поштује

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 07:15

Изасланик УН за Судан: Примирје се делимично поштује

Специјални изасланик Уједињених нација за Судан, Фолкер Пертес, изјавио је пред Саветом безбедности да се примирје у тој земљи, које је постигнуто уз посредовање САД, делимично поштује, али да нема знакова да су сукобљене стране спремне да озбиљно преговарају. Фото: Танјуг/AP/Marwan >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ali
Пертес је рекао да то значи да обе стране, и суданска војска и паравојне Снаге за брзо реаговање (РСФ), сматрају да могу да победе у том сукобу.

Изгледа да се у неким деловима примирје поштује до сада. Међутим, ми такође чујемо континуиране извештаје о борбама и кретању трупе, рекао је Пертес који је говорио путем видео линка из Порт Судана, пренео је Ројтерс.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да сукоб у Судану доводи у питање будућност те земље и да може изазвати дуготрајну патњу и уназадити развој.
Најмање 400 људи је погинуло, а више од 3.700 повређено у сукобима у Судану, рекао је Гутереш на састанку СБ.
Међутим, према новим подацима суданског министарства здравља, више од 600 људи је убијено од избијања сукоба, пренео је ТАСС.
УН су преместиле стотине запослених и чланове њихових породица у Порт Судан из главног града Картума због сукоба.
УН планирају да оснују центар у Порт Судану да би наставиле да раде у тој земљи у којој је и пре избијања сукоба хуманитарна помоћ била потребна за готово 16 милиона људи, односно једну трећину становништва.
Борбе су избиле између Суданских оружаних снага (САФ) и паравојних РСФ 15. априла.
Сукобљене стране су се договориле о 72-часовном прекиду ватре који је почео у уторак после преговора уз посредовање САД и Саудијске Арабије.
Медведев: Свет је болестан и на прагу новог светског рата

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изасланик УН за Судан: Примирје се делимично поштује се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.