Данас шест месеци од формирања Владе Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 07:01

Данас шест месеци од формирања Владе Србије

Пре шест месеци, 26. октобра 2022. године, формирана је Влада Србије, трећа на чијем челу је премијерка Ана Брнабић. Фото: Влада Србије
Овај сазив владе заједно с премијерком броји 29 чланова – 25 ресора, као и три министра без портфеља.

Уочи почетка рада Владе, Брнабић је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на заседању Скупштине Србије представила експозе у којем је као приоритете навела питање енергетике као и наставак дијалога о нормализацији односа Београда и Приштина.
Везано за наставак дијалога Београда и Приштине, Брнабић је у експозеу нагласила да „пре било каквих договора о даљим споразумима о нормализацији, Бриселски споразум, мора бити у потпуности имплементиран“.
Председник Србије Александар Вучић поручио је тада да од нове Владе очекује да јој интереси Србије и њеног народа буду једини циљ, а да их рад, знање и част увек воде ка његовом остварењу. „У овим тешким и нестабилним временима Србији је потребна влада која ће знати да сачува мир, настави економски напредак и одбрани независност и слободарски дух наше земље. Желим вам много успеха на том путу“, објавио је тада Вучић на свом Инстаграм налогу.
Ана Брнабић постала је председница Владе по трећи пут и то је функција коју обавља од 2017. године.
Место министра спољних послова и првог потпредседника Владе пре шест месеци је преузео Ивица Дачић, који је раније већ обављао функцију шефа српске дипломатије и то од априла 2014. до октобра 2020. године.
Поред Дачића, за потпредседнике су изабрани Синиша Мали, који је наставио да води Министарство финансија, Маја Гојковић која је остала на месту министарке културе и Милош Вучевић, који у овом сазиву владе води Министарство одбране, а претходно је обављао функцију градоначелника Новог Сада. Министарске позиције и ресоре из претходног сазива задржали су министар просвете Бранко Ружић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министарка правде Маја Поповић, као и министар за бригу о селу Милан Кркобабић.
Пре шест месеци, дотадашњи министар спољних послова Никола Селаковић преузео је Министарство за рад, борачка и социјална питања на чијем челу се налазила Дарија Кисић, која у овом сазиву води Министарство за бригу о породици и демографију.
За министра унутрашње и спољне трговине именован је Томислав Момировић који је претходно водио Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Дубравка Ђедовић је са места члана Извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке у овом сазиву преузела вођење Министарства рударства и енергетике, док је ресор пољопривреде, шумарства и пољопривреде припао Јелени Танасковић, која се претходно налазила на позицији државне секретарке у Министарству за заштиту животне средине. На чело Министарства унутрашњих послова,пре шест месеци ступио је Братислав Гашић, који је до тада био руководилац Безбедносно-информативне агенције, док је за министра привреде изабран Раде Баста, који је претходно био директор „Београдских електрана“.
У трећој Влади коју предводи Ана Брнабић на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нашао се Горан Весић, који је до тада обављао функцију заменика градоначелника Београда.
За министарку науке, технолошког развоја и иновација изабрана је некадашња директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Јелена Беговић, док је дотадашњи директор Културног центра у Новом Пазару Хусеин Мемић преузео Министарство туризма и омладине.
Дотадашњи шеф Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић преузео је истоимено министарство, док је некадашњи шеф Канцеларије за информациону технологију Михаило Јовановић именован за министра информисања и телекомуникација.
Професорка Факултета политичких наука Универзитета у Београду Тања Мишчевић преузела је ресор Министарства за европске интеграције, а на чело Министарства државне управе и локалне самоуправе дошао је Александар Мартиновић, дугогодишњи посланик СНС-а.
За министра спорта пре шест месеци изабран је Зоран Гајић, некадашњи тренер одбојкашке репрезентације и председник Одбојкашког савеза Србије, док је Томислав Жигманов председник Демократског савеза Хрвата у Војводини тада преузео Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Некадашња начелница Центра за неуроонкологију Клинике за неурохирургију УКЦС, докторка Даница Грујичић преузела је Министарство здравља. Овај сазив Владе броји и три министра без портфеља – Едина Ђерлека који је у Влади задужен за регионални развој, Новицу Тончева задуженог за развој недовољно развијених општина, и Ђорђа Милићевића задуженог за координацију активности у области државних односа са дијаспором.
Пре краја године значајно повећање плата лекарима и медицинским техничарима

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас шест месеци од формирања Владе Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.