Договорено спајање Охридске православне архиепископије са Македонском Православном Црквом

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 19:46

Договорено спајање Охридске православне архиепископије са Македонском Православном Црквом

Православна охридска архиепископија (ПОА) и Македонска православна црква (МПЦ) ће се спојити и ПОА ће добити своје епархије, једногласно су данас одлучили архиепископи на седници Синода МПЦ и ПОА. Фото: Танјуг/Димитрије Николић Да би решење постало коначно, потребно је прво >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да епископи ПОА на Сабору СПЦ у мају буду отписани из Српске православне цркве (СПЦ) пре него што се придруже Македонској православној цркви, признају је и буду распоређени у њене епархије, наводи се у извештају портала Телма.
Јован Вранишковски, који сада носи титулу архиепископа охридског и митрополита скопског, требало би да добије на управу Демир Хисар и Крушево, заједно са Нижњепољом, где ће вероватно бити седиште нове епархије.
Град Ресен је био једна од опција у првобитном договору, али то решење је спорно због противљења владике Петра, наводи Телма.
Припајање ПОА Македонској православној цркви је услов који је поставила СПЦ, како би признали аутокефалност Македонске православне цркве, објаснио је владика Петар.
У саставу црквене делегације СПЦ током заједничке литургије са архијерејима МПЦ, био је и поглавар Православне охридске архиепископије Јован Вранишковски.
На заједничкој литургији се обратио и на српском језику и тиме најавио крај, како је рекао, служења литургија у приватним кућама, а тиме и крај међусобног раскола.
Синод МПЦ је Вранишковског сматрао „дисидентом“, а његову цркву нелегитимном и он је 2013. године осуђен на три године затвора због наводне проневере 250.000 евра.
У фебруару 2015. године пуштен је из затвора због примерног понашања, а у мају исте године Врховни суд је укинуо првостепену и другостепену судску пресуду.
О проблему регистрације ПОА водио се спор и пред судом за људска права у Стразбуру, а ПОА ради у јединству са СПЦ од 2002. године и као део СПЦ сарађивала је са готово свим црквама православног света.
Petković: Kurti javno priznao da ne zna ništa o dijalogu i sporazumima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Договорено спајање Охридске православне архиепископије са Македонском Православном Црквом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.