Мали: Подршка кинеских партнера великим српским пројектима

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 17:51

Мали: Подршка кинеских партнера великим српским пројектима

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали и председник кинеског осигуравајућег друштва Sinosure Hetai Šeng потписали су данас Меморандум о разумевању који ће бити основа за касније дефинисање квоте осигурања за 2023. годину за пројекте, као што су Београдски метро, Национални >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стадион и Чиста Србија. Фото: Танјуг/Сава Радовановић „У последњој деценији смо у Србији покренули велике инфраструктурне пројекте, повезали смо земљу ауто-путевима и започели капиталне пројекте попут изградње београдског метроа. Зато нам је важан добар партнер у том послу, као што је Синосуре. Овај меморандум је битан за Србију и Кину, наше две пријатељске земље које много сарађују нарочито у изградњи инфраструктуре“, рекао је Мали у Палати Србија, након потписивања меморандума.
Како каже, остварујемо и велику трговинску размену, а тренутно преговарамо и о Споразуму о слободној трговини са Кином који ће додатно интензивирати економску сарадњу две земље, навео је Мали.
Он је истакао да у овом тренутку велики број кинеских компанија ради на градилиштима широм земље, због чега је овај вид подршке, како је рекао, још значајнији, саопштило је министарство.
Потпредседник владе Мали захвалио је на досадашњој сарадњи са овим осигуравајућем друштвом и истакао да су велики пројекти, какав је управо изградња метроа у Београду, од капиталног значаја за наставак развоја Србије. Шенг је истакао да су Кина и Србија кроз историју показале да су добри пријатељи и партнери.
„Сада нас веже и челично пријатељство, а под вођством наша два председника развило се стратешко партнерство на обострану корист наших држава, посебно од како смо конкретизовали сарадњу кроз иницијативу Појас и пут“, рекао је Шенг.
Он је додао да сарадња Србије и Кине има велики потенцијал, нарочито у области инфраструктуре, те да пројекти које подржава ова осигуравајућа кућа задовољавају инфраструктурне потребе Србије и од значаја су за унапређење економске сарадње.
„China export & credit insurance corporation“ (Sinosure) је осигуравајуће друштво које је 2001. године основала и подржала кинеска држава ради промовисања спољноекономског и трговинског развоја и сарадње Кине. Осигурањем извозних кредита од ризика неплаћања, Синосуре промовише кинески извоз роба, технологија и услуга, посебно извоз високотехнолошких и капиталних производа са високом додатом вредношћу, као што су механички и електрични производи.
Главни производи и услуге укључују средњорочно и дугорочно осигурање извозних кредита, осигурање прекоморских инвестиција, осигурање краткорочних извозних кредита, осигурање домаћих трговинских кредита, обвезнице и гаранције и реосигурање у вези са осигурањем извозних кредита, управљање потраживањима и друго.
У Србији су до сада Синосуре полисом осигурани пројекат изградње топлодалековода, пројекат изградње државног пута Лозница – Ваљево – Лазаревац, деоница Иверак – Лајковац, пројекат Чиста Србија за 11 општина, пројекат сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система града Београда, изградња новог челичног лучног моста на Сави.
Pre kraja godine značajno povećanje plata lekarima i medicinskim tehničarima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: Подршка кинеских партнера великим српским пројектима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.