Додик: Српска не признаје самопроглашено Косово, амбасадор гласао мимо процедура

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 09:13

Додик: Српска не признаје самопроглашено Косово, амбасадор гласао мимо процедура

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је гласање амбасадора БиХ у Савету Европе, приликом одлучивања о захтеву тзв. Косова за чланство, доказ сталног кршења Дејтонског споразума и Устава БиХ. Фото: Танјуг/Борислав Ждриња „Ако је јасан став да самопроглашено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Косово није признато, онда се према томе сви морају тако да односе. У БиХ о спољној политици одлучује Председништво, па је и за ту одлуку била потребна сагласност и других. Они сами не поштују себе, а очекују да их други поштују“, рекао је Додик синоћ у Лакташима, преноси РТРС.
Он је истакао да је амбасадор БиХ гласао без процедуре и сагласности Председништва БиХ, мимо утврђених процедура. Додик је поновио да Република Српска не признаје самопроглашено Косово, нагласивши да је гласање амбасадора некоректно и неприхватљиво, те да се заобилажењем утврђене уставне процедуре и инструкцијама базираним на личним проценама, непрестано наноси штета како Србима у БиХ, тако и у региону.
Додик је рекао да они који заговарају такав приступ захтевају да Србија поштује територијални интегритет БиХ, а чим им се укаже прилика, спремни су да уруше интегритет Србије и допринесу њеној сатанизацији. „То је неприхватљиво. Република Српска не признаје самопроглашено Косово и било какав статус у било каквим организацијама“, истакао је Додик.
Комитет министара Савета Европе одлучио је на седници у понедељак да се покрене процедура за разматрање захтева тзв. Косова за пријем у ту организацију, а против овог предлога гласале су Мађарска, Румунија, Кипар, Шпанија, Азербејџан, Грузија и Србија, речено је Танјугу у Министарству спољних послова.
Уздржани су били БиХ, Грчка, Словачка, Молдавија и Украјина.
Зелено светло тзв. Косову су дале 33 земље, међу којима су из региона Црна Гора, Словенија, Северна Македонија, Хрватска, Албанија.
Dačić: Očekivana odluka Saveta Evrope, dan kojeg će se stideti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Додик: Српска не признаје самопроглашено Косово, амбасадор гласао мимо процедура се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.