Опрез, почиње сезона крпеља! Ево како да спречите уједе крпеља!

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 19:00

Опрез, почиње сезона крпеља! Ево како да спречите уједе крпеља!

Крпељи се налазе у природи, у жбуњу и ниским биљкама, на лишћу, у шумама и ливадама и лако могу да дођу на људе или животиње. Фото: Pixabay/JerzyGorecki Неки од њих ће бити заражени и преносиће болести, па је потребан посебан опрез при ходању. Иако су крпељи мали и тешко их је приметити, могу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << изазвати велике проблеме и оставити трајне последице на телу.
Управо због тога треба пажљиво да се прегледате након сваке шетње и ако је крпељ на вама, пажљиво га уклоните.
Како спречити ујед крпеља? Што се тиче убода, увек ће напасти тамо где је кожа танка, па ће децу убости у главу, а одрасле у пределу око струка и гениталија. Постоје неке ствари које ће привући крпеље, као и одећа у којој ће се теже уочити. Поред тога што треба обратити пажњу на начин облачења, требало би да добро погледате и своје тело по повратку из природе и добро очешљате косу.
Да бисте спречили убоде крпеља, потребно је: носите мајице са дугим рукавима и дугим панталонама главу треба заштитити капом избегавајте одећу тамне боје, јер се крпељи на њој тешко виде  ибегавајте одећу са длакама као што је вуна користите репелент Како уклонити крпеља? Крпеља је потребно уклонити што је пре могуће јер ризик од инфекције расте што је крпељ дуже причвршћен. 
Пре свега, оперите руке и узмите пинцету и обришете је антисептиком. Одмах извадите крпеља пинцетом, ухватите га што ближе глави, поред коже и лагано извуците из коже, а на кожу нанесете антисептик. Битно је да крпеља и кожу ничим не прекријете, да га нагло не повучете и не стиснете. Требало би да се обратите свом лекару само ако се у року од четири недеље након уједа појави осип у облику прстена или овалног облика који бледи у средини, или ако добијете температуру или језу.
Da li treba da jedemo hranu na koju je sletela muva?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Опрез, почиње сезона крпеља! Ево како да спречите уједе крпеља! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.