Портпаролка МСП:Кина поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 12:11

Портпаролка МСП:Кина поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља

Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг изјавила је данас да Кина поштује суверенитет, независност и територијални интегритет свих земаља и да подржава циљеве и принципе Повеље Уједињених нација. Фото: Танјуг/AP Photo/Andy Wong Мао је на редовном брифингу за медије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекла да њене изјаве о суверенитету представљају званични став кинеске владе, пренео је Ројтерс.
Она је тако одговорила на питање да ли став кинеског амбасадора у Паризу Луа Шајеа о суверенитету бивших совјетских држава представља званични став Кине.
Лу је, наиме, у интервјуу за француску телевизију у петак, упитан о свом ставу о томе да ли је Крим део Украјине или не, рекао да је историјски то био део Русије и да га је понудио Украјини бивши вођа Совјетског Савеза Никита Хрушчов.
„Земље бившег СССР-а немају стварни статус према међународном праву јер не постоји међународни уговор којим би материјализовале свој суверени статус“, рекао је Лу. Молдавија је данас саопштила да је изјава кинеског дипломате која доводи у питање суверенитет бивших совјетских држава „апсолутно неприхватљива“ и да ће тражити појашњење од Пекинга.
Неколико министара спољних послова ЕУ оценило је пре данашњег састанка у Луксембургу да су опаске кинеског амбасадора у Француској којима се доводи у питање суверенитет бивших совјетских држава, попут Украјине, потпуно неприхватљиве.
„То је потпуно неприхватљиво“, рекао је чешки министар спољних послова Јан Липавски и изразио наду да ће надређени амбасадору исправити те ствари. Француска, Украјина и балтичке државе Естонија, Летонија и Литванија изразиле су јуче запрепашћење након изјаве кинеског амбасадора у Паризу.
Министар спољних послова Литваније Габријелиус Ландсбергис рекао је да је изјава кинеског амбасадора била „потпуно неприхватљива“ и додао да ће три балтичке земље, које су раније биле део Совјетског Савеза, касније данас позвати на разговор кинеске амбасадоре, како би званично затражиле појашњење и провериле да ли се његов став променио.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да ће на данашњем састанку министара спољних послова ЕУ бити процењена стратегија према Кини и да ће изјава кинеског амбасадора у Француској бити део дискусије.
„Мораћемо да наставимо разговоре о Кини, то је једно од најважнијих питања наше спољне политике“, истакао је Борељ.
Италијански министар спољних послова Антонио Тајани рекао је да се не слаже са Луовом изјавом, док је министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн Луову изјаву назвао „грешком“ и рекао да се улажу напори да се ствари смире. У медјувремену, кинески амбасадор у Европској унији Фу Цонг је у интервјуу листу „Пејпер“, који је данас објављен, казао да је сарадња Кине са Европом и другим народима „безгранична“, као што су њене везе са Русијом „неограничене“.
Nezopont: Većina Mađara smatra da postoji rizik od trećeg svetskog rata

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Портпаролка МСП:Кина поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.