Откривен споменик патријарху Иринеју у Нишу

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 17:30

Откривен споменик патријарху Иринеју у Нишу

У порти нишког Саборног храма данас је откривен и освећен споменик покојном патријарху Иринеју, у присуству садашњег патријарха Српске православне цркве Порфирија. Фото: Танјуг/Димитрије Николић Порфирије је навео да је благослов што су се присутни окупили на откривању и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << освећењу споменика блаженопочившем патријарху Иринеју и тако отворе своје срце и душу за све оно што је патријарх Иринеј оставио. „Сабрали смо се да у радости васкрсења Христовог осветимо овај његов споменик, али истовремено да се молимо Богу за њега и за спасење његове душе, јер молитва цркве је потребна свима, али исто тако да се молимо да он Бога моли за нас, јер сам сигуран да је у наручју божијем и да је у његовој близини“, рекао је Порфирије на откривању споменика у Нишу.
Порфирије је навео да је патријарх Иринеј оставио и предао народу оно што је примио од Христа, цркве, светих отаца и праотаца.
Фото: Танјуг/Димитрије Николић „То је баш оно што је и наш знак ових дана, празник и слава свих нас православних хришћана-то је рођени, у телу оваплоћени син божији, али и постардали и распети а што је најважније и васкрсли Христос, то је оно што смо примили од свих наших претходника а у новија времена од патријарха Иринеја и то смо дужни да предамо, све остало су струје и наноси који дођу и прођу, али живи Христос као камен темељац нашега живота је онај који треба да буде на првом и најавжнијем месту у нашим животима“, поручио је Порфирије.
Фото: Танјуг/Димитрије Николић Додао је да без обзира на падове у животу и недаће са којима се људи суочавају, вером у Христа увек ће му се враћати и бити на истински правом путу, макар накратко деловало да су изгубљени.
Порфирије је навео да је патријарх Иринеј поседовао многе хришћанске особине, међу којима се посебно истичу скромност и смирење.
„Патријарх Иринеј је био старога кова, монах, хришћанин, пастир и Србин. Он је имао оно што је најважније и из чега је све остало извирало-блажену скромност, хришћанску врлину, хришћанску православну простоту истинског и правог подвижника“, рекао је Порфирије.
Brnabić se na društvenim mrežama zahvalila irskim domaćinima

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Откривен споменик патријарху Иринеју у Нишу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.