Намирнице које помажу у борби против сезонских прехлада

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 13:01

Намирнице које помажу у борби против сезонских прехлада

Ове намирнице можете да додате у исхрану како би се заобишле сезонске болести, стрес и пролећно бледило. Фото: Pexels/Ray Piedra Додајте својој исхрани витамин Ц. Не ради се о додацима исхрани, већ о природним елементима који се налазе у поврћу и воћу. Витамин Ц је неопходан за нормално >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << функционисање свих ензима важних за организам и за функционисање имуног система.
Поврће Добробити поврћа за тело су огромне, и то не треба заборавити. Биљна храна садржи све витамине за пуно функционисање организма. Зато их треба додати сваком оброку као прилог – на пример, филети лососа или ћуретине, па чак и као главно јело.
Веома је важно кувати шпагете од поврћа са песто сосом. Поред тога што је веома укусно, време кувања је такође минимално (10-15 минута). Испод подлоге узмите тиквице или тиквице и додајте шаргарепу. Брзо пржите или прокувајте. Додајте зачине или сос по укусу. Витаминска тестенина је спремна.
Броколи је веома богат сулфорафаном, међу корисним својствима који су ослобађање од акутних респираторних вирусних инфекција, смањење хроничне упале, заустављање шећера. протеина, односно штити од уништавања телесних ћелија када се конзумира шећер.
Поред тога, броколи је ефикасан за детоксикацију организма, посебно у фази чишћења. Већина болести, а не само оних којима је тело подложно ван сезоне, развија се у условима повећане интоксикације.
СЗО препоручује да одрасли једу најмање 400 грама воћа и поврћа дневно. Ако нема ваге, норма се може одредити на следећи начин: једна порција (100 грама) је једнака једној од ваших песница.
Зелениш Апсолутно сав зелениш је богатоогромном количином корисних хранљивих материја. Због високог садржаја калцијума, гвожђа и фосфора, прави је помоћник у борби против прехладе и грипа.
Предност зеленила је у томе што се може јести сирово или додати у било које јело – на пример, у сендвич са шунком и салатом, у пене од кукуруза са буковачама или рижото од зелене хељде са печуркама.
Масна риба Сматра се да масна риба има најмање 6% масти. Масне сорте укључују: белуга, лосос, јесетра, јегуља, скуша, звездаста јесетра, цхум лосос, ружичасти лосос. Таква риба је богата витамином Д. Током пандемије, многе студије су показале да овај витамин помаже у смањењу инциденције инфекције коронавирусом.
Углавном, рибу треба укључити у исхрану најмање два пута недељно, а једна од њих треба да буде масна риба, али према британској агенцији за стандарде хране, порција треба да буде најмање 140 грама. Главно правило при кувању рибе је избегавање пржења и пржења ако је могуће. Друге врсте топлотне обраде омогућавају вам да сачувате предности, укус и свежину производа.
Супа Супе су незаменљиво јело за тело, углавном у хладној сезони, када је имуни систем посебно рањив. У јесен су богате, разноврсне и здраве захваљујући сезонском поврћу.
Топло се препоручује да у исхрану додате броколи, тиквице или карфиол пире супу, крем супу од бундеве са куркумом и јаком капицом. Топли оброци повећавају имунитет и покрећу рад гастроинтестиналног тракта. Зато супе треба да буду присутне у исхрани најмање два-три пута недељно, а најбоље свакодневно.
Ne bacajte koru od jabuke: Možete je upotrebiti za nekoliko korisnih stvari

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Намирнице које помажу у борби против сезонских прехлада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.