Пронађена олупина јапанског брода са аустралијским заробљеницима

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 12:02

Пронађена олупина јапанског брода са аустралијским заробљеницима

Министар одбране Аустралије Ричард Марлс рекао је данас да је олупина потонулог јапанског брода из Другог светског рата, на којем је било 864 аустралијска војника, пронађена у Јужном кинеском мору, чиме је окончано трагично поглавље у историји те земље. Фото: Pixabay/12019 Марлс је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекао да је „СС Монтевидео Мару”, неозначени брод за транспорт затвореника, нестао код обале Филипина у јулу 1942. године, и да је сада откривен северозападно од филипнског острва Лузон, пренео је Ројтерс, јавља Танјуг.
Брод је торпедован на путу од Папуе Нове Гвинеје ка Кини од америчке подморнице, чији чланови посаде нису знали да су на њему ратни заробљеници. Ово се сматра најгором поморском катастрофом Аустралије.
„Открићем је стављена тачка на најтрагичније поглавље у аустралијској поморској историји”, рекао је Марлс. Олупина је пронађена на дубини од око 4.000 метара.
VVF: Prirodni resursi na ivici, prestati sa njihovom zloupotrebom

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пронађена олупина јапанског брода са аустралијским заробљеницима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.