Филипини и Кина желе да реше спор око територија, продубљују билатералне односе

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 10:46

Филипини и Кина желе да реше спор око територија, продубљују билатералне односе

Филипини и Кина су се данас договорили да ће да раде заједно како би решили несугласице око територија у Јужном кинеском мору, као и да ће продубити билатералне односе. Фото: Pixabay/dylanagonzales2011 Разговори између министара спољних послова две земље означавају последњи у низу сусрета >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на високом нивоу, који су Филипинци имали са званичницима из САД и Кине, у време док се две велике силе боре за стратешку предност у Инфо-Пацифику, пренео је Ројтерс.
Односи Маниле са Пекингом више су од њихових несугласица у Јужном кинеском мору, рекао је филипински секретар Министарства спољних послова Енрике Манало, пре почетка разговора са кинеским министром спољних послова Ћин Гангом.
„Ове разлике не треба да нас спрече да тражимо начине да их решавамо ефикасно, посебно уз поштовање права Филипинаца, посебно риболоваца“, рекао је Манало.
Откако је функцију председника у јуну 2022. године преузео Фердинанд Маркос Жуниор, Филпини су уложили десетине дипломатских протеста због присуства кинеских рибарских бродова, што је названо „кинеским агресивним акцијама“ у стратешком смислу.
„Два суседа треба да раде заједно како би наставили традицију пријатељства, како би продубили сарадњу и решили несугласице. Заједнички рад помоћи ће у промовисању мира и стабилности у региону и свету“, рекао је Ћин.
Ћин је дошао на Филпине неколико недеља након што су Филипини објавили локацију четири додатне америчке базе, од којих су две окренуте северно, ка Тајвану.
Ћин ће се касније у току дана сусрести са председником Маркосом, који ће у мају путовати у Вашингтон на разговоре са америчким колегом Џозом Бајденом.
Више од 17.000 филипинских и америчких војника изводе највећу заједничку војну вежбу у југоисточној азијској земљи, што је наишло на критике у Пекингу.
Bajden potpisao izvršnu uredbu o “ekološkoj pravdi za sve“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Филипини и Кина желе да реше спор око територија, продубљују билатералне односе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.