Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 08:29

Данас се у Србији обележава Дан сећања на жртве Холокауста

Национални Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату биће обележен на Старом сајмишту,
месту најзлогласнијег нацистичког логора на територији окупиране Србије, државном церемонијом полагања венаца и одавања почасти, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << коју ће предводити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Дан сећања обележава се као спомен на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у НДХ а посвећен је свим Србима, Јеврејима и Ромима страдалим у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата.
Концентрациони логор „Јасеновац” једно је од највећих стратишта у Другом светском рату. Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском).
Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, логор је обухватао више локалитета на територији Хрватске и Босне и Херцеговине.
На Споменик жртвама геноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти „Старо сајмиште“ венце ће положити и представници Града Београда, Музеја жртава геноцида, Меморијалног центра „Старо сајмиште“, Националног савета Ромске националне мањине, амбасаде Немачке, Удружења грађана и дипломатског кора.
Меморијални центар „Старо сајмиште“ који је успостављен управо на месту најзлогласнијег нацистичког логора на територији окупиране Србије, омогућиће данас заинтересованим делегацијама да виде изложбу „Логор на Београдском сајмишту 1941-1944“ која ће за ту прилику бити привремено изложена у Централној кули на Старом сајмишту а којом центар симболично обележава почетак рада на сталној поставци која ће бити доступна посетиоцима након завршетка радова на Централној кули.
Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов је поводом Дана сећања на страдале у масовним злочинима у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији, нагласио да је дужност и обавеза свих да сећања и свест о погубности мржње и нетолеранције преносимо на наредне нараштаје и тиме осигурамо будућност у којој владају мир, толеранција, разумевање и прихватање различитости.
Дан сећања је прилика да се понови да жртве никада не смеју да буду заборављене. Страдања невиних и ужаси Другог светског рата треба да буду опомена да само доследна и бескомпромисна борба против расне, верске, националне и сваке друге нетолеранције, против говора мржње и сваког облика насиља, те истрајна посвећеност неговању толеранције и уважавања различитости, могу да буду гаранција да се таква злодела никада више неће поновити, саопштило је Министарство.
Mojsilović: Vojska Srbije ne može se danas porediti čak ni sa prošlom godinom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас се у Србији обележава Дан сећања на жртве Холокауста се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.