Ђедовић са Јелстадом: Нагласак на развоју обновљивих извора енергије

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2023, 08:01

Ђедовић са Јелстадом: Нагласак на развоју обновљивих извора енергије

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и амбасадор Норвешке Јерн Еуген Јелстад разговарали су данас о сарадњи две земље у области енергетике, са нагласком на развој обновљивих извора енергије. Фото: Танјуг/МРЕ/Зоран Петровић Ђедовић је навела да је Србија тренутно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у кључној фази кад је реч о постављању дугорочних циљева за повећање учешћа обновљивих извора енергије (ОИЕ) у енергетском миксу, али и у моменту кад прави прве и изузетно важне кораке у реформисању наших енергетских компанија, које треба да буду „мотор“ читаве привреде.
„Људи су кључни у спровођењу промена, а Србија има изузетне стручњаке у енергетском сектору, чије су знање и искуство драгоцени у процесу реформи. Искуство Норвешке је значајно у спровођењу наших амбиција, да унапредимо управљање државним компанијама и да повећамо нашу енергетску независност коришћењем сопствених енергетских ресурса“ рекла је Ђедовић, а саопштило ресорно министарство.
Она је истакла да очекује да ускоро у парламенту буду усвојене и измене Закона о коришћењу ОИЕ, који су основ за спровођење аукција за тржишне премије за производњу електричне енергије из обновљивих извора.
„Инвеститори који су препознали потенцијале Србије у области ОИЕ овим унапређењем регулативе треба да добију стабилан и предвидљив оквир за улагања, а да истовремено сачувамо стабилност нашег електроенергетског система при интеграцији нових капацитета из ОИЕ“, навела је министарка.
Јелстад је нагласио спремност норвешке стране да пренесе Србији своја искуства у развоју енергетског сектора и енергетској транзицији и пренео да постоји значајно интересовање норвешких компанија за потенцијалне инвестиције у Србији, посебно у области ОИЕ.
Амбасадор је потврдио намеру Норвешке да кроз бесповратна средства помогне Министарству рударства и енергетике и Влади Србије у привлачењу локалних експерата који би радили на енергетској транизицији и реализацији реформи енергетског сектора.
На састанку је било речи и о предстојећем норвешко-српском пословном форуму, који ће бити одржан у понедељак 24. априла 2023. године и који ће окупити значајан број норвешких инвеститора, од којих су многи управо из енергетског сектора.
Tanasković: Plan je da u sledeće dve godine navodnjavamo 103.000 ha u Vojvodini

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић са Јелстадом: Нагласак на развоју обновљивих извора енергије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.