Ферментисани бели лук се не осећа нити иритира желудац, а лечи

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2023, 08:00

Ферментисани бели лук се не осећа нити иритира желудац, а лечи

Готово да нема човека који не зна колико је свеж бели лук здрав и делотворан. Посебно смо постали свесни тога у време пандемије ковида, јер је опште познато да бели лук јача имунитет у борби против различитих вируса и бактерија. Фото: Unsplash/Pedro Vit Бели лук је кроз векове доказао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << своја антигљивична својства, а користио се и као антисептик, антибиотик, антивиротик, лек за туберкулозу и грозницу. Међутим, све више људи избегава бели лук у исхрани због карактеристичног укуса и мириса или иритације желуца. Добра вест је да постоји решење и за то – ферментисани бели лук.
Многи не знају да поред црног и белог лука постоји црни бели лук или „Black garlic“ који нема карактеристичан, интензиван укус и мирис, а притом има чак и појачана лековита својства.
Научна истраживања и студије које се могу наћи у америчком Националном центру за биотехнолошка истраживања (НЦБИ) показала су да Black garlic односно ферментисани бели лук као додатак исхрани, између осталог, штити срце, крвне судове, јетру, нервне ћелије, смањује шећер у крви, спречава раст туморских ћелија.
Ферментисани бели лук добија се од свежег белог лука који је одређено време (90 дана) ферментисао под строго контролисаним условима (температура и влажност ваздуха). Том приликом настаје „Black garlic“ без карактеристичног мириса, без иритације желуца са активним материјама научно доказане биолошке активности.
– Ферментација представља убрзано „старење“, током којег бели лук мења боју, карамелизује и његова својства се мењају. Карактеристичан мирис је неутралисан, а добијени производ има повећан антиоксидативни потенцијал и широк спектар позитивних ефеката на здравље људи – показују истраживања која су објављена у НЦБИ-у.
Научна истраживања објављена у овом центру откривају која све лековита својства има Black garlic у синергији са поменутим додацима.
Kako da budete na dijeti, a da ne budete gladni?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ферментисани бели лук се не осећа нити иритира желудац, а лечи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.