Да ли би требало косу да чешљамо када је мокра или сува? Решена вечита мистерија…

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Apr.2023, 13:01

Да ли би требало косу да чешљамо када је мокра или сува? Решена вечита мистерија…

Нема бољег осећаја када прођемо четком кроз чисту и распетљану косу. Чекиње нежно масирају ваше теме док коса постаје мекша. Међутим, оштећење косе некада је било нешто што смо повезивали са топлином или хемикалијама, али једноставан чин чешљања може озбиљно да нашкоди ако >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нисте пажљиви. Фото: Pexels/Yan Krukau Постоји толико различитих мишљења о најбољем начину чешљања косе – коју четку користити, колико често то радити, треба ли користити производе, а у зависности од типа и текстуре ваше косе, неки извори кажу да је не би требало четкати уопште. Оно што се некада чинило као најлакши корак у „бјути“ рутини довело је до жестоких контроверзи, а једно је питање посебно поделило заједницу негу косе – да ли је погрешно ако чешљамо косу док је мокра?
Као и многи други аспекти његе косе, одговор на ово питање врло зависи од текстуре ваше косе. Коса је изразито индивидуалистичка, што значи да оно што ради једној особи често не функционише и другој.
Чешљање је осмишљено да побољша здравље ваше косе тако што ће је рашчешљати. Стручњаци из Бyрдиеја кажу да је четкање косе, када се ради исправно, важно како би се спријечили чворови и петљање те смањило ломљење. Постоји много различитих врста четки и чешљева који се могу користити за рашчешљавање косе. За многе је четкање мокре косе природан дио рутине након туширања, али у неким случајевима, особито ако се ради превише енергично, четкање може постати штетно за здравље ваше косе и узроковати ломљење које се жели спријечити.
За оне са равном косом, чешљање мокре косе потенцијално може узроковати више штете него суво чешљање. Прво што морате имати на уму када чешљате косу је да је она у најрањивијем и најосетљивијем стању када је мокра, Чешљање у том стању заправо може превише растегнути, превише почупати и на крају почупати косу. Коса је најјача када је сува и свака врста ригорозног чупања и навлачења биће штетна за косу, посебно када је мокра.
За оне са коврџавом или текстурираном косом вреди супротно. Свако ко је покушао да очешља природне коврче може потврдити колико је погрешно четкање коврчаве косе на суво. Чешљање коврџаве или тексуриране косе када је мокра заправо помаже у смањењу ломљења и повреде фоликуле длаке, задржавајући локне нетакнутим.
За узорке косе који имају много еластичности, постоји потреба за хидратацијом или влагом уз неку врсту спреја за рашчешљавање, регенератора или уља како би клизање кроз косу било много лакше. Учесталост чешљања косе зависи од ваших личних преференци, као и вашег типа косе. Суштина је да би требало да чешљање косу када је потребно.
Ако имате коврџаву косу, требало би да је чешљање од три до седам дана, зависи од дана када је перете. Одредите учесталост процеса, како бисте спречили ломљење. Ако имате ломљење или губитак косе, важно је да се у тим ситуацијама обратите лекару.
Šta se dešava u vašem telu ako unesete više soli nego što vam je potrebno?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли би требало косу да чешљамо када је мокра или сува? Решена вечита мистерија… се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.