Захарова: Кијев одговоран за прекид инспекција у оквиру споразума о житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Apr.2023, 12:06

Захарова: Кијев одговоран за прекид инспекција у оквиру споразума о житу

Украјинска страна је одговорна за потешкоће са регистрацијом нових бродова и прекид инспекција, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Фото: Танјуг/AP Photo/Nina Lyashonok Према њеним речима, украјинска страна је прво блокирала процес регистрације, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << не слажући се са предлозима Русије, а затим обуставила све инспекције, укључујући и инспекције одлазећих бродова, пренео је Интерфакс.
Као резултат таквих акција, удео прималаца украјинске хране у земљама у невољи смањен је на минимални ниво (од 28,3 милиона тона извезеног жита, само 742.000 – 2,6 одсто), навела је она у саопштењу.
Власници долазних бродова, који су одбили да дају мито, принуђени су да мирују и чекају, одлазећи бродови за расуте терете, од којих су Украјинци већ добили новац и изгубили интересовање за њих, такође, морају да чекају инспекцију, стоји даље у саопштењу. Потешкоће у спровођењу инспекција настају искључиво као резултат деловања украјинских представника, као и чланица УН, процес добијања захтева за регистрацију у оквиру Црноморске иницијативе је у рукама Украјинаца, а чланице УН су укључене у формирање инспекцијских планова (за улазак и излазак бродова), додала је Захарова.
Под овим условима, једини начин да се некако успостави ред, фер и транспарентна основа за учешће у иницијативи је регистрација судова, коју руски стручњаци спроводе стриктно у оквиру одобреног пословника и својих овлашћења, наводи се у саопштењу.
Захарова је додала да је предлог да се на спискове за регистрацију додају бродови, који ће потом ићи у земље којима је потребна помоћ, посебно у Африку, као и оне који чекају више од месец дана, наишао на непријатељство Украјине.
„Као резултат тога, Украјинци су прво блокирали процес регистрације, не слажући се са нашим предлозима, а затим прекинули све инспекције, укључујући и одлазне бродове (27 бродова са 1,2 милиона тона терета на броду)“, навела је она. Споразум о житу је закључен у Истанбулу 22. јула 2022. године.
Уз учешће УН, Русије, Турске и Украјине, потписана су два споразума – о стварању коридора за извоз жита из три украјинске луке (Черноморск, Одеса и Јужни), као и о уклањању баријера за извоз руске хране и ђубрива.
Иницијатива је продужена у новембру 2022. за 120 дана.
Рок је истекао 18. марта, али је „житни споразум“ продужен за још 60 дана. На недавним брифинзима, портпарол руског председника Дмитриј Песков је више пута рекао да изгледи за још једно продужење споразума нису тако јасни.
Poreska prijava: Džo i Džil Bajden zaradili skoro 580.000 dolara u 2022. godini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Захарова: Кијев одговоран за прекид инспекција у оквиру споразума о житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.