Руски космонаути започели свемирску шетњу

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Apr.2023, 09:19

Руски космонаути започели свемирску шетњу

Руски космонаути Сергеј Прокопјев и Дмитриј Петелин започели су данас прву шетњу свемиром у овој години, како би отишли су у свемир са Међународне свемирске станице (МС), да би преместили уређаје за регулисање топлоте са једног модула на други, јављају руски медији. Фото: Unsplash/nasa Према >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << саопштењу Роскосмоса, у 04:41 по московском времену космонаути су отворили излазни отвор модула „Претрага” на руском сегменту МКС и почели да се пењу на спољну површину станице. Планирано је да свемирска шетња траје 6 сати и 37 минута.
Задатак космонаута је да пренесу додатни радијациони измењивач топлоте (РТОд) помоћу ЕРА манипулатора са модула „Зора” на модул „Наука”.
Прокопјев и Петелин ће морати да откаче електрични кабл између РТОд-а и модула „Зора” и демонтирају утикаче са прикључног уређаја на радијатору. Након тога космонаути ће посматрати пребацивање РТО манипулатором ЕРА са модула „Зора” на модул „Наука”. Они ће уградити и адаптер за манипулатор ЕРА на ваздушну комору на модулу Рашвет и уклонити утикаче са прикључног уређаја на модулу „Наука”.
Затим ће Прокопјев и Петелин обавити механичко и хидраулично спајање РТОд-а на модул „Наука” и повезати га електричним каблом са радијатором.
Манипулатором ЕРА ће управљати космонаут Андреј Феђајев.
Шетња свемиром је претходно два пута одлагана због техничких проблема.
За Прокопјева ће овај излазак бити четврти у каријери, а за Петелина други, преноси Танјуг.
Meksički predsednik optužio Pentagon za špijuniranje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Руски космонаути започели свемирску шетњу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.