Хранитељи не могу сами себи да уплаћују стаж

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Apr.2023, 09:14

Хранитељи не могу сами себи да уплаћују стаж

Доприноси им се уплаћују по основу уговора о хранитељству, али ако неко ради 15 година не значи да ће имати и толико стажа. Фото: Unsplash/charleingracia Када је недавно брачни пар из Велике Плане схватио да би могли да се пријаве да буду хранитељи јер су њихова деца већ велика и не живе заједно, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а супруга је у 50. години остала без посла, питали су надлежне из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање да ли би тиме могли да остваре додатни стаж до пензије? Односно да ли је тачно да по том основу могу да упишу стаж, утолико пре што и супруг има 52 године, дакле још доста до пуне старосне пензије.
Упитани да ли особа која закључи уговор о хранитељству има право да јој се време кад је обављала послове по уговору призна у стаж осигурања, из Фонда ПИО одговарају потврдно.
Објашњавају, међутим, да уколико се неко хранитељством бави 15 година да неће имати исто толико година стажа. Стаж осигурања по основу уговора о хранитељству зависи искључиво од висине плаћеног доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, што значи да није битно време трајања уговора, то јест колико времена се обављају уговорени послови.
Стаж осигурања рачуна се тако што се износ уговорене накнаде дели са најнижом основицом за плаћање доприноса која важи у моменту уплате, у складу са Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање. Упис стажа, који је остварен радом по уговору о хранитељству, обавља пензијски фонд. Захтев за упис подноси се филијали фонда која је надлежна према месту становања, а уз захтев се прилаже радна књижица, копија личне карте и доказ о престанку обављања уговорених послова.
Упитани да ли хранитељи могу сами себи да уплаћују стаж на основицу која им одговара како би сутра обезбедили пензију, из Фонда ПИО наводе да док траје уговор о хранитељству, по основу којег је особа већ обавезно осигурана, не могу сами према члану 15 Закона о ПИО да уплаћује доприносе.
Ко онда са хранитељима потписује уговор о раду и ко им уплаћује доприносе, ко им је послодавац? У закону пише да су хранитељи особе за које је Центар за социјални рад утврдио да су способне да се старају о детету на хранитељству, односно да чувају, подижу и васпитавају дете. Ова институција са хранитељима закључује уговор и у обавези је да увек плаћа доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, а за здравствено уколико хранитељ нема решено то питање.
Хранитељи имају право на накнаду за издржавање детета на хранитељству, и накнаду за рад хранитеља, ако је на смештају једно дете. Уговор са хранитељима потписује директор Центра за социјални рад, који доноси решење о смештају детета у хранитељску породицу. Тај уговор траје до престанка хранитељства, односно до доношење одлуке центра о престанку или раскиду хранитељства из неког од разлога прописаних породичним законом.
Kako Kimovi „gastarbajteri” rade za režim?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хранитељи не могу сами себи да уплаћују стаж се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.