Столтенберг: Човечанство пред огромним безбедносним изазовима

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Apr.2023, 07:01

Столтенберг: Човечанство пред огромним безбедносним изазовима

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг обратио се данас делегатима на 18. годишњој Конференцији НАТО о контроли наоружања, разоружању и неширењу оружја за масовно уништење и истакао да је човечанство ушло у период огромних безбедносних изазова. Фото: Танјуг/Felix Hoerhager/dpa via >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << AP “Званични Кремљ је одлучио да укине контролу наоружања и поткопа стратешку стабилност обустављањем учешћа у Новом СТАРТ уговору, непоштовањем споразума о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ споразум) уз све израженију провокативну нуклеарну реторику и претње да ће разместити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. То су неодговорни поступци, осмишљени да одврате НАТО савезнике од подршке Украјини, али неуспешни“, рекао је Сртолтенберг, објављено је на сајту НАТО.
Столтенберг је предочио да се очекује да ће Кина до 2035. године имати око 1.500 нуклеарних бојевих глава.
„Дугорочно, морамо поново размислити и прилагодити наш приступ опаснијем и изазовнијем свету. Као глобална сила, Кина има глобалне одговорности. Пекинг би такође имао користи од повећане транспарентности, предвидљивости и безбедности споразума о контроли наоружања“, рекао је Столтенберг и поручио да је НАТО платформа за сарадњу са Кином и широм међународном заједницом на обострану корист.
Према његовим речима, с једне стране прети колапс међународног поретка контроле наоружања и неограничено ширење оружја за масовно уништење са дубоко опасним последицама, а с друге је алтернативни пут.
Рекао је и да се безбедносно окружење можда променило, али “принципи одржавања безбедности нису“.
UN prozvale SAD zbog izveštaja o špijuniranju Gutereša

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Столтенберг: Човечанство пред огромним безбедносним изазовима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.