УН прозвале САД због извештаја о шпијунирању Гутереша

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Apr.2023, 21:03

УН прозвале САД због извештаја о шпијунирању Гутереша

Уједињене нације су данас изразиле забринутост Сједињеним Америчким Државама због извештаја о америчком шпијунирању генералног секретара УН Антонија Гутереша и других високих званичника УН. Фото: Танјуг/AP Photo/John Minchillo Портпарол УН Стефан Дижарик нагласио да је јасно стављено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << до знања како такве акције нису у складу са обавезама Сједињених Америчким Државама набројаним у Повељи Уједињених нација и конвенцији о привилегијама и имунитетима УН, пренео је Ројтерс.
Раније је наведено да неки документи из извештаја показују како је Вашингтон помно пратио Гутереша, а неколико њих описивало је приватну комуникацију између шефа УН и његовог заменика, преноси Би-Би-Си.
Додаје се да су праћена и запажања Гутереша о рату у Украјини и низу афричких челника.
Према томе, америчка влада верује да је генерални секретар УН превише спреман да удовољи руским интересима, што показују нова „цурења“ из поверљивих докумената Пентагона који су се појавили на друштвеним мрежама.
Један такав документ фокусиран је на црноморски договор о житарицама, који су у јулу склопљени уз посредовање УН и Турске, након бојазни од светске прехрамбене кризе.
У њему се сугерише да је Гутереш био толико заинтересован за очување договора да је био спреман да удовољи интересима Русије.
Borelj: Odnosi EU i Kine složeni, neizbežno da postoje različiti interesi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак УН прозвале САД због извештаја о шпијунирању Гутереша се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.