Инфлација у Србији биће преполовљена до краја године

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 09:31

Инфлација у Србији биће преполовљена до краја године

Инфлација у Србији требало би да буде преполовљена до краја године, са око 16 на осам одсто, изјавио је потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали. Фото: Pixabay
Министар је рекао Танјугу да ће, ипак, после бити много теже вратити инфлацију са осам на ранијих два или >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 1,5 одсто.

„По пројекцијама Народне банке Србије, инфлација ће бити преполовљена до краја године“, навео је Мали и истакао да је инфлација у Србији увезена споља и да је, пре свега, последица конфликта у Украјини, великог скока цена хране и енергената, као и да и Србија због свега тога трпи последице.
Мали каже да и централне банке САД, ЕУ, Велике Британије, Јапана и других земаља, као и Србије, подижу каматне стопе и покушавају кроз монетарну политку да смањење инфлаторна очекивања и инфлацију.
„Мислим да се инфлација стаблизује у земљама ЕУ, али увек постоји тај временски геп између нас и њих, и управо због тога очекујем да ће инфлација постепено да се смирује и у нашој земљи“, додао је Мали. Инфлација је у марту, према последњим подацима Републичког завода за статистику, на месечном нивоу износила 0,9 одсто, а у односу на исти месец прошле године 16,2 одсто.
НБС је објавила да и даље раст цена хране и енергената доприноси око две трећине укупној инфлацији. Месечна и међугодишња инфлација у марту је у складу са изнетим пројекцијама Народне банке Србије за прво тромесечје, кажу у централној банци.
Посматрано у односу на март 2022. године, цене хране и безалкохолних пића порасле су за 25,4 одсто, што је у највећој мери последица деловања фактора на страни понуде на које мере монетарне политике имају ограничен ефекат.
Месечну динамику кретања инфлације у марту, слично кретањима из претходног месеца, обележио је пре свега раст цена хране, а у мањој мери и цена у оквиру базне инфлације.
Цене прерађене хране су у марту у односу на фебруар повећане за 0,8 одсто, што је мањи раст у поређењу с претходним месецима, док су цене непрерађене хране порасле за 3,8 одсто, вођене вишим ценама поврћа.
Вучић: Изградња пруге Београд-Ниш од великог регионалног значаја

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Инфлација у Србији биће преполовљена до краја године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.