Времеплов: Рођен Јосиф Панчић

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 08:20

Времеплов: Рођен Јосиф Панчић

На данашњи дан 1814. године рођен је српски ботаничар и природњак Јосиф Панчић. Краљ Милан Обреновић, оснивач Српске краљевске академије (1.11.1886.) поставио га је за првог председника СКА. Фото: Pixabay Првобитни назив био је Краљевско-српска академија. Медицину је завршио у Пешти, а >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Бечу је усавршавао ботаничке студије и упознао Вука Караџића према чијем је савету 1846. дошао у Србију.
Радио је као лекар у Параћину, Јагодини и Крагујевцу, а 1856. је постао професор Лицеја, потом Велике школе у Београду, чији је ректор био шест пута.
Проучавао је флору, фауну и минералогију Балканског полуострва, посебно Србије. Описао је око 80 непознатих биљних и животињских врста.
Открио је ендемско-реликтни четинар познат као „Панчићева оморика“ (Picea omorika) и реликтне рамондије (Ramonda serbica, Ramonda nathaliae).
Основао је 1874. и уредио Ботаничку башту у Београду. Од 1889. она се налази на имању које је у ту сврху даровао Краљ Милан (Јевремовац).
Објавио је око 30 радова из ботанике, зоологије, геологије, минералогије, шумарства, археологије. Дела: „Флора Краљевине Србије“, „Птице Србије“, „Рибе Србије“.
Српски метеоролози могу да се поносе традицијом, али и технолошким достигнућима

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Времеплов: Рођен Јосиф Панчић се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.