Амерички ракетни разарач у водама Тајванског мореуза

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 08:16

Амерички ракетни разарач у водама Тајванског мореуза

Свега неколико дана од завршетка кинеских поморских маневара око Тајвана, амерички ратни брод УСС Милијус упловио је у недељу у воде Тајванског мореуза, а америчка ратна морнарица данас је саопштила да је то био „рутински транзит“ кроз воде у којима се примењују правила слободне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пловидбе и прелетања, у складу са међународним правом. Фото: WikimediaCommons/Jeff Schmaltz
У саопштењу се истиче да транзит америчког ратног брода потврђује посвећеност Сједињених Америчких Држава слободном и отвореном Индо-Пацифику, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је источна команда кинеске армије саопштила да је ратна морнарица пратила и надгледала пловидбу америчког ракетног разарача УСС Милијус.
Бродови америчке ратне морнарице плове отприлике једном месечно кроз Тајвански мореуз и редовно спроводе активности којима демонстрирају слободну пловидбу у спорном делу Јужног кинеског мора.
Кина, која Тајван сматра својом територијом, званично је прошлог понедељка завршила тродневне војне маневре око Тајвана, увежбавајући прецизне ударе и блокаду острва.
Званични Пекинг је организовао војне вежбе како би изразио незадовољство због састанка председнице Тајвана Цаи Инг-вен са председавајућим Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем, што Пекинг оцењује као мешање САД у унутрашње ствари Кине и америчку подршку независности Тајвана.
Тајванско министарство одбране је саопштило да је у претходна 24 сата уочено 18 кинеских војних авиона и четири ратна брода који оперишу око Тајвана.
Кина никада није одустала од опције употребе силе како би вратила Тајван под своју контролу.
Анкета: Свега 43 одсто америчких гласача гледа позитивно на реизбор Бајдена

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амерички ракетни разарач у водама Тајванског мореуза се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.