Који град у Европи има више канала него Венеција?

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 09:01

Који град у Европи има више канала него Венеција?

Ако знате било шта о граду Венецији у Италији, свесни сте да има кривудаве канале који стварају апсолутно живописне пејзаже и могућности за фотографисање. Фото: Pexels/Chait Goli Многобројни канали са својим култним гондолама које плутају једна су од примарних карактеристика по којима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је Венеција позната, толико да се други градови у Европи пореде са овим дивним местом. У Холандији такође постоји један град који се пореди са Венецијом, али зашто се Амстердам зове „Венеција севера“?
Град Амстердам је назван Венеција севера углавном због своје мреже бројних канала који се налазе широм града по којима посетиоци могу да уживају плутајуц́и што је фантастичан начин да виде ово место на јединствен и миран начин.
Амстердам има широк избор ствари по којима је познат, а канали су дефинитивно једна од тих ствари. Налази се око 1.300 километара северно од Венеције, а налази се и у северном делу Европе, што објашњава титулу која је овом граду додељена.
Амстердам, главни град Холандије, већ дуги низ година носи назив Северна Венеција, а канали широм Амстердама су још 2010. године посвећени Унесковој листи светске баштине. Примарни канали широм града се зову Принсенграцхт, Херенграцхт и Кеизерсграцхт. Амстердам је подељен на око 90 различитих острва међу воденим путевима, са преко 1.500 мостова који их повезују на замршен начин. Амстердам има укупно 165 канала, у поређењу са 150 канала у Венецији.
Венеција има око 118 острва и 400 мостова, што је још једна велика сличност између Венеције и Амстердама. Ако сте икада били у Венецији или ако сте видели њене слике или видео записе, знате колико су канали значајни за овај град.
Канали у Венецији су природни, али су проширени како би се омогућило више простора за изградњу зграда и домова на различитим острвима.
У Венецији нема аутомобила, али постоје пешачке стазе. Тема пораста нивоа мора представља велику забринутост за Венецију јер је толико окружена водом и постоји огромна зависност од система канала.
У Амстердаму има много аутомобила за разлику од Венеције, али борба против воде је, наравно, проблем са којим се морају суочити оба града. Велики део Холандије је у ствари испод нивоа мора, али земља је применила напредне системе управљања водама како би осигурала да не дође до поплава.
На много начина је холандски град на врху листе. Једна од њих је да је Амстердам именован најсигурнијим градом на свету, посетиоци и туристи могу слободно да уживају у свом боравку у Амстердаму.
Врло занимљива је чињеница да су становници Амстердама највећи љубитељи кафе. Они пију у просеку и четири шоље кафе днавно, што је 140 литара годишње.
Поред ових информација, погледајте галерију фотографија и уживајте у прелепим пејзажима холандског главног града.
Šta se dogodi kada sipate par kapi maslinovog ulja u kafu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Који град у Европи има више канала него Венеција? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.