Студија: Откриће компактне галаксије показује невероватну моћ Вебовог телоскопа

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 20:51

Студија: Откриће компактне галаксије показује невероватну моћ Вебовог телоскопа

Детекција веома компактне галаксије која се формирала релативно брзо након Великог праска и показала импресивну стопу формирања звезда је најновији пример како свемирски телескоп Џејмс Веб преобликује наше разумевање раног универзума. Фото: Pixabay/0fjd125gk87 Галаксија која је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стара 13,3 милијарде година, има пречник од приближно 100 светлосних година.
Око хиљаду пута је мања од Млечног пута, али формира нове звезде. Брзином која је веома слична оној у нашој много већој галаксији, пише Ројтерс.
Ово откриће је још један пример запажања путем телескопа Џејмс Веб. Која су покренута 2021. године, у потпуности мења досадашње знање о природи раног универзума.
„Наше тренутно разумевање формирања галаксија у раном универзуму не предвиђа да ћемо видети оволико галаксија у тако раним временима у животу универзума. Тако да је ово заиста узбудљиво“, рекла је Хејли Вилијамс, студенткиња докторских студија астрофизике Универзитета у Минесоти. Главна ауторка студије.
Она је додала да ће се посматрањем удаљених галаксија саставити потпунија слика о томе како су настале прве галаксије у нашем универзуму.
„Видимо да се галаксије које су постојале у раном универзуму веома разликују од галаксија које постоје данас. Да се наше претпоставке о својствима галаксија можда неће применити у раном универзуму“, рекла је Вилијамс.
Коаутор студије Патрик Кели рекао је да је откривено да се сваке године формирају око две звезде. Што је слично брзини којојм звезде формира Млечни пут.
Nemačka sutra zatvara poslednju nuklearku

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Студија: Откриће компактне галаксије показује невероватну моћ Вебовог телоскопа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.