Национална банка матичних ћелија биће у функцији до краја године

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 20:31

Национална банка матичних ћелија биће у функцији до краја године

Центри изврсности у Крагујевцу, чија ће градња бити завршена овог лета, треба да окупе домаће и иностране истраживаче из различитих научних области. Фото: Градске инфо Изградња центара изврсности у Крагујевцу приводи се крају и биће завршена овог лета. Након чега следи опремање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << административног дела и лабораторија. У којима ће се домаћи и инострани истраживачи бавити испитивањима пре свега матичних ћелија. Које могу помоћи у лечењу пацијената с тешким и ретким обољењима.
Зато је Национална банка матичних ћелија, која ће бити стављена у функцију најкасније до краја године, најважнији део овог модерног центра. Који би требало да дâ велики подстрек развоју науке у нашој земљи.
У центрима изврсности у Крагујевцу, чије ће усељење почети већ ове јесени, обављаће се испитивања из различитих области медицине. Биоинжењеринга и других природних наука, а само градња објекта у којима ће бити смештене софистициране лабораторије коштала је 18 милиона евра.
Изградња објекта од 11.500 квадрата финансирана је кредитним средствима Европске инвестиционе банке, уз помоћ Владе Србије, локалне управе и Универзитета у Крагујевцу. За намештај и опремање лабораторија и учионица биће потребно уложити још око пет милиона евра.
Иницијатива за оснивање Националне банке матичних ћелија у Крагујевцу покренута је још 2011. године, на предлог професора Небојше Арсенијевића и Миодрага Стојковића, познатих микробиолога и генетичара.
Уговор између Универзитета у Крагујевцу и Владе Србије потписан је 2013, а градња је почела с краја 2015.
Свечано полагање камена темељца обављено је јануара 2016. године. У присуству тадашњег председника Србије Томислава Николића. Који је том приликом изјавио да је једна оваква установа потребна како би се сачувао национални код.
Ministarka Grujičić sutra na Kosovu i Metohiju

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Национална банка матичних ћелија биће у функцији до краја године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.