Орбан: Мађарска излази из Међународне инвестиционе банке због санкција САД

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 11:52

Орбан: Мађарска излази из Међународне инвестиционе банке због санкција САД

Мађарска влада одлучила је да повуче своје представнике и изађе из Међународне инвестиционе банке (ИИБ), након што су САД тој банци увеле санкције због повезаности с Русијом, саопштио је премијер Виктор Орбан. Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys Он је изјавио данас да ће Мађарска поштовати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << санкције према Русији, али да ће наставити да говори против њих.
„Никада се нисмо слагали са санкцијама, али не оспоравамо права других, укључујући САД, да уведу санкције. Од избијања рата, постало је јасно да су се могућности банке ИИБ сужавале, а сада када су је Американци ставили под санкције, она је ефективно уништена“, рекао је Орбан, преноси Ројтерс.
Он је државном радију изјавио и да су САД важан савезник Мађарске, али да постоји разлика у ставовима које се односе на рат у Украјини. ИИБ је мултилатерална развојна банка коју су 1970. основале чланице некадашњег Варшавског пакта, а након распада Совјетског Савеза њено чланство је почело да се осипа.
Пољска је иступила из ИИБ-а 2000. године, а Чешка и Словачка прошле године, након што су руске јединице ушле у Украјину.
Мађарска је њен други највећи акционар, после Русије, а високи мађарски званичници су тамо имали функције, укључујући места у одбору. Санкције су ове недеље уведене тројици високих званичника ИИБ-а у Будимпешти, двојици Руса и једном Мађару.
Вашингтон је саопштио да је позвао Мађарску да прекине везе са, како је описао „нетранспарентном платформом Кремља“, мислећи на ту банку чије је седиште 2019. пресељено из Москве у Будимпешту.
Односи између Мађарске и САД су се погоршали последњих месеци због одуговлачења Будимпеште да ратификује приступ Шведске и Финске НАТО-у.
Финска се придружила алијанси овог месеца, али је кандидатура Шведске за чланство на чекању до одобрења Мађарске и Турске, наводи Ројтерс.
Orban: Mađarska neće dozvoliti da je nateraju u rat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Орбан: Мађарска излази из Међународне инвестиционе банке због санкција САД се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.