Цвијановић: У спољнополитичким циљевима никакав фокус није на НАТО интеграцији

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Apr.2023, 09:57

Цвијановић: У спољнополитичким циљевима никакав фокус није на НАТО интеграцији

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да, реално говорећи, у спољнополитичким циљевима БиХ није никакав фокус на НАТО интеграцији јер ту нема политичке сагласности. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Коментаришући изјаву министра иностраних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << послова у Савету министара Елмедина Конаковића да је улазак у НАТО приоритет спољне политике БиХ, Цвијановићева је одговорила да сва та прича, без обзира шта је изрекао министар Конаковић или неко други, напросто није тачна.
Цвијановићева је подсетила да је Народна скупштина Републике Српске пре неколико година донела акте о неутралности када је реч о приступању било каквим војним савезима. „Али и пре разних турбуленција на глобалној сцени, а и пре тог става Народне скупштине Републике Српске прича о приступању НАТО савезу је покопана још онда кад смо се бавили непокретном војном имовином где је тражено да она буде са ентитета пренесена у власништво БиХ, односно Министарства одбране“, навела је Цвијановић у изјави за Срну.
Она је казала да је то био најобичнији трик којим би се наставила ерозија ентитетских надлежности и зато је и уследила реакција институција Републике Српске, али у једну руку и признање коме имовина оригинално припада. „У међувремену ствари су се умногоме промениле, а и додатно закомпликовале глобалним дешавањима, тако да верујем да би Народна скупштина Републике Српске, да данас поново разматра те ствари, још снажније изразила став и о неутралности и о потреби да се кроз дијалог решавају ствари и у БиХ и у нашој регији“, истакла је Цвијановић.
Конаковић је у интервјуу за бугарску агенцију БТА уочи службене посете Софији рекао да су чланство БиХ у НАТО и стабилност у региону приоритети спољне политике БиХ, али и да када је реч о прикључену Алијанси проблем прави Република Српска.
Dodik: Na andidejtonske izjave iz političkog Sarajeva nema reakcije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Цвијановић: У спољнополитичким циљевима никакав фокус није на НАТО интеграцији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.