Радно време Галерије Матице српске током ускршњих празника

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 11:57

Радно време Галерије Матице српске током ускршњих празника

Током ускршњих празника, Галерија Матице српске ће радити за публику у петак, 14. априла и у суботу, 15. априла од 10.00 до 18.00 сати. Фото: Wikimedia Commons/Mister No Нерадни дан је недеља, 16. април 2023. године. Од уторка, 18. априла Галерија Матице српске радиће стандардно, од уторка до четвртка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од 10.00 до 20.00 сати, петком од 10.00 до 22.00 сата и викендом од 10.00 до 18.00 сати.
Искористите празник за уметност у ГМС. Поред Сталне поставке, можете уживати у изложбама Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза и Слике великих формата – сведочанства епоха, као и Соби за препуштање уметности.
Стална поставка XVIII, XIX и XX века Стална поставка води вас на путовање кроз српску уметност од тренутка настанка првих икона мајстора зографа у XVIII веку па све до модерниста XX века који су преиспитали и довели у питање значење слике. Уз слободно кретање кроз векове и стваралаштво познатих српских уметника, осетите дух прошлих времена и сазнајте све оно што до сада нисте знали о српској уметности.
Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза Прича о двоје људи, њиховим судбинама, међусобним односима, везама с европском интелектуалном и уметничком елитом послужили су као основни наратив изложбе Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Размишљајући о српско-француским односима изван великих историјских наратива, изложба жели да истакне да мали знаци у времену постају упоришне тачке у којима се преплићу културе Србије и Француске. Превладати заборав стваралаштвом и улагањем у уметност, како су то чинили Олга Кешељевић и Марк Барбеза негујући српско-француске уметничке везе, један је од могућих начина да се појединац супротстави бесмислу свакодневице. Посвећеност „малим“ причама један је од водећих задатака новије историје уметности, што управо ова изложба настоји да покаже.
У питању је прича о животу. О непресушној љубави према књижевности и сликарству. О једној (не)обичној вези и жељи да се превазиђе заборав. Изложба обухвата 95 експоната – међу којима су најзаступљенији радови Љубице Цуце Сокић, уметнице и блиске пријатељице Олге Кешељевић. Поред богатог сликарског опуса публици по први пут уметница ће бити представљена и као илустраторка и графичка дизајнерка.
Изложбу чине и дела других српских модерниста попут Ивана Табаковића, Богдана Шупута и Пеђе Милосављевића, као и богат документарни материјал – писма Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, као и књиге из Барбезаове издавачке куће L’Arbalète. Осим дела из галеријске колекције, изложбу допуњују дела и грађа из Народне библиотеке Србије, Архива САНУ, Галерије САНУ и приватних колекција.
Слике великих формата – сведочанства епоха Галерија Матице српске у оквиру своје колекције, која броји преко 10.000 уметничких предмета, поседује и мањи број слика великих формата. Настале у широком временском распону од 19. до 21. века, оне указују на различите историјске и друштвено-политичке прилике у којима се током тог дугог периода налазило српско друштво, али и на опредељења уметника да одређене теме презентују у великим димензијама.
Такође, оваква платна указују и на место и улогу Галерије Матице српске како у формирању, тако и у очувању националног идентитета, јер су слике монументалних димензија углавном имале ангажовану функцију. Велики формати сликани су за јавност те их одликује монументалност које су у служби буђења патриотских емоција грађана.
С обзиром да су сликане с идејом исказивања националних идеја, често су величином платна у садејству с раскошним рамовима детерминисале посматрача. Доприносиле су да се осећа делом национа, али и да буде подређен величајности слике која је у њему требало да пробуди дивљење према теми, виртуозности изведбе али и уметнику као хероју нације.
Соба за препуштање уметности Како бисмо ваш боравак и искуство уживања у уметности учинили јединственим, у оквиру Сталне поставке ГМС очекује вас и Соба за препуштање уметности. У синергији уметности, звука, простора и светла, имаћете прилику да будете сами с уметничким делом и да га доживите на вама својствен начин. Током априла уживајте у у правом пролећном амбијенту! За публику смо припремили девет слика јаког колорита различитог цвећа уметника попут Катарине Ивановић, Миливоја Николајевића, Зоре Петровић и Васе Поморишца, док се просторијом шири мирис тек убраног невена.
Svetska premijera novog albuma grupe „Metallica“ u bioskopu „Cineplexx Promenada“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Радно време Галерије Матице српске током ускршњих празника се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.