Бугарски ратари бесни због јефтиног украјинског жита

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 09:13

Бугарски ратари бесни због јефтиног украјинског жита

Европски пољопривредници све више осећају страх за будућност и опстанак што јасно дају до знања и организовањем протеста. Ових дана су изашли на улице Бугарске јер се противе увозу житарица и сунцокрета из Украјине. Фото: Pixabay/Pexels Ратари у Бугарској, у северним регијама Велико >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Трново, Русе и Плевен организовали су протест тражећи да се заустави бесцарински увоз, како кажу, јефтиних украјинских житарица, а упозоравају и на проблеме са увозом сунцокрета. Изашли су на улице са више од 50 трактора и комбајна те накратко блокирали саобраћај важног магистралног пута који повезује град Русе са унутрашњошћу земље, преноси „Агроклуб”.
Кажу да се домаћа пшеница не може такмичити са увозом из Украјине, који је око 30 одсто јефтинији. „Тржиште је колабирало, силоси су пуни“, рекао је јуче за државну телевизију БНТ координатор протеста Димитар Димитров, додајући да је сличне проблеме изазвао и увоз јефтинијег сунцокретовог семена из Украјине
У Пољској су фармери од почетка године на улицама. Тамошњи произвођачи указују на тешку ситуацију на тржишту, на пад цена житарица на светским берзама, рат који је довео до прилива робе преко источне границе те ниским ценама ставио пољопривреду те земље пред зид. Пољопривредници су разочарани, јер како време одмиче цене њихових производа су све ниже и скоро да нема потражње за њима. Нова сетва је пред вратима, а инпути су све скупљи.
Neizvesnost vratila cenu zlata iznad 2.000 dolara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бугарски ратари бесни због јефтиног украјинског жита се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.