Како Новосађани бирају дестинацију за летовање?

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Apr.2023, 15:13

Како Новосађани бирају дестинацију за летовање?

Иако температуре напољу нису ни близу летњих, дошло је доба године када грађани планирају – где ће да резервишу одмор за лето 2023. године. Фото: Unsplash Новосађани су јединствени у било каквом планирању и доношењу одлука, па није другачије ни са планирањем летовања. Различити фактори >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << утичу на одлуке наших суграђана када је у питању одлазак на море, наравно неки од најбитнијих су: цена, растојање, гужве, однос са локалним становништвом и можда и најбитнији фактор плажа – да ли су камените или пешчане.
Већ је почетком године најављено из Националне асоцијације туристичлих агенција да су инфлација, рат у Украјини, повећање цена енергената допринели томе да цене туристичких аранжмана скоче за 10 до 25 одсто, те уколико нисте уплатили аранжман у предсезони (као сваки прави пензионер), онда ћете ове сезоне морати мало да „појачате“ буџет за одлазак на море, чак и ако изаберете Паралију.
Што се тиче дестинација, по узорку до сада уплаћених аранжмана из Националне асоцијације туристичких агнција истичу да су Грчка, Туркса, Црна Гора и Египат још увек најпопуларније дестинације за летовање код Срба. Новосађани наравно прате овај тренд, а многи грађани знају поједине градове у Грчкој боље од Београда. Није тајна да су грчка летовалишта најпопуларнија међу нашим становништвом. Прелепе пешчане плаже, пријатна температура воде, умерена распоређеност места за журке и за породично летовање, као и мноштво повољних дестинација „закуцали“ су  Грчку на врх топ листе дестинација за летовање Новосађана.
Фото: Unsplash Док су код младих најактуелније „парти“ дестинације попут Закинтоса, Кавоса, Лутракија и Лефкаде, старији грађани бирају мирнију варијанту на Пелопонезу, Криту или на неком од чувена 3 прста на Халкидикију. Они који немају буџетска ограничења бирају Миконос, летовалиште које сваке године посећују бројне „звезде“ из света филма, музике и спорта.
Што се тиче термина, најефтиније ћете проћи  ван сезоне у јуну и септембру, али уколико планирате опуштајуће летовање са породицом, ови месеци су можда и идеални. Јул и Август су „резервисани“ за провод, наравно и ту можете наћи мирнија летовалишта, али избегните сва она која спадају у „лето за младе“ јер постоји могућност да гледате пијане тинејџере 24/7.
Са друге стране љубитељи црногорског приморја и Јадранског мора, увек имају шансе да сретну своје комшије из Новог Сада у неком од популарних црногорских летовалишта. Они који су нису вољни да пређу „језичку баријеру“, ради пешчаних плажа Грчке, се опредељују за „домаћинску варијанту“ и камените плаже у Будви, Херцег Новом, Тивату, Бечићима, Сутомору
Наравно Будва је убедљиво најпопуларнија али и најскупља дестинација за летовање у Црној Гори. Прелепе плаже и стари град у Будви су познате широм света, али у 21. веку Будва је пре свега позната по ноћном животу.
Фото: Unsplash Уколико не пратите данашње музичке трендове, прескочите изласке у овом граду, бар на оним најпопуларнијим местима. Са друге стране, уколико сте љубитељи естраде, Будва ће вам током јула и августа месеца приуштити концерте нејвећих звезда естрадне сцене. Ако планирате породично летовање у Будви, то је најбоље да урадите у јуну, док још није кренула званична сезона.
Широк избор плажа у самом граду и околини нуде заиста много опција, од релаксације до забаве. Једино се треба припазити високих цена лежаљки и сунцобрана на плажи, али Новосађани без предзнања о плажама којима могу бесплатно приступити, ни не крећу на летовање.
Приликом резервисања смештаја Новосађани се воде истом стратегијом. Уколико се путује колима, могуће је наћи „јефтинији“ апартман на периферији града, али стални гости могу пронаћи смештај и у центру града по исплативој цени уколико су се спријатељили са локалним становништвом.
Херцег Нови и Тиват бирају они који желе нешто јефтинију и мирнију варијанту летовања, а уз то у овим градовима се неретко дешава да Новосађани имају и родбину.
Сутоморе је свакако једна од најефтинијих опција на црногорском приморију, али и са „најгором“ репутацијом. У овом месту највише летују млади са ограниченим буџетом, те важи исто правило као и код поменутих дестинација које спадају у туристичку понуду „лета за младе“.  Они који планирају породично летовање, обично се не одлучују за одлазак у Сутоморе.
Летовалишта у Турској последњих неколико година „засењују“ она у Грчкој, пре свега због веће наклоњености туризму која је приметна код Турака. Фото: Unsplash/Mert Kahveci Угоститељство је једно од заната, који су најразвијенији у Турској, а осим због прелепих плажа, Новосађани бирају Турску пре свега због изванредне кухиње. Уколико желите да клаорије потрошене у пливању надокнадите кроз укусну храну, једно од летовалишта овој азијској земљи је прави избор.
Будући да ова држава излази на три мора, дестинације можете бирати и по томе која водена струја вам највише одговара. Најпопуларније дестинације међу нашим суграђанима, судећи по понудама туристичких агенција јесу места на такозваној „Тиркизној обали“ познатој као и „Турска ривијера“. Њу чине летовалишта попут Анталијe, Алањe, Кемерa, Бодрумa, Кушадасиja, Сидеa, Мармарисa
У разговору са људима који преферирају Турску за одлазак на море, закључићете да је одлична опција за породично летовање, међутим у последњих неколико година Кушадаси је постао једна од најегзотичнијих дестинација за младе. Туристичке агенције су претходно лето имале рекордан број пријава за ову дестинацију. Укоико сте жељни провода и ноћног живота, Кушадаси је одлична опција.
Међутим за разлику од неких „парти“ дестинација у Грчкој, у Кушадасију можете такође да се опустите и уживате у мирнијем летовању, а такође имате и широк избор места за обилазак, попут античког града Ефеса и куће Девице Марије.
Турска је одлична дестинација и за „last minute“ понуде будући да је септембар итекако тропски месец у овој држави.
Највећа препрека за одлазак у Турску код Новосађана је пут. Из Новог Сада је аутом или аутобусом до готово сваке дестинације у турској потребно више од 24 часа. Авион је дефинитивно безболнија опција за летовање у овој земљи, али многим нашим суграђанима и „кочница“ за одлазак у турску због цена летова.
За егзотичне дестинације попут Египта, Занзибара, Балија и Доминикаснке Републике, наши суграђани се обично одлучују у другим деловима године, а не у самој „летњој сезони“. Првенствено због ниже цене током пролећа јесена и зиме, али понекад би грађани само да замене ниске температуре и оштар равничарски ветар са сунчаном плажом, морским таласима и палмама.
Kako su Amerikanci, Fruška gora i Novosadski sajam uticali na razvoj turizma u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како Новосађани бирају дестинацију за летовање? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.