Зашто је зец симбол Ускрса?

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Apr.2023, 15:02

Зашто је зец симбол Ускрса?

Васкрс је хришћански празник којим се слави васкрсење Христово након што је распет на Велики петак. Међутим, један од најраспрострањенијих симбола Ускрса је зец. Одакле тачно потиче традиција Ускршњег зеца? Фото: Pixabay/geralt Није лако наћи одговор на то питање. Симболи зечева присутни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су у многим митологијама и религијама света – зечеви су сматрани светим, веровало се да имају мистичну везу са Месецом, а такође су и симбол плодности.
Да ли су зечеви повезани са Ускрсом јер су се кроз историју често сматрали светим животињама? Зечеви су поштовани у келтској митологији, а племена Индијанаца их сматрају лукавим преварантима. Сличне приче се могу наћи и у предањима из централне Африке. У британском фолклору, вештице се могу претворити у зечеве, а у многим другим културама сматрају се симболом добре или лоше среће. Зечеви су брзи и окретни, због чега се сматрају мистериозним и лукавим.
Зечеви и плодност Већина хришћанских симбола, наравно, потиче из Библије, иако су неки преживели из култура античке Грчке и Рима. У Библији можете пронаћи различите погледе на зечеве. Неки их називају и нечистим животињама, али се у псалмима и пословицама каже да зечеви поседују интелигенцију, али су и даље одбачени због њихове наводне слабости. Грчке и римске писце највише је фасцинирала њихова плодност. Аристотел је написао да се зечеви размножавају шокантном брзином, а други утицајни аутор, Плиније Старији, погрешно је веровао да се зечеви размножавају тако брзо јер су хермафродити, што значи да и мужјаци и женке могу да дају потомство.
Да ли је могуће да је Ускршњи зец настао из ове древне идеје плодности која слави пролеће и нови живот? Плодност зечева оставила је дубок траг на симболику и уметност Европе. У средњовековној и ренесансној уметности, зечеви су често приказивани поред Венере, древне римске богиње љубави. Пожуда је један од седам смртних грехова, а када су је уметници приказивали у алегоријском облику, често је добијала облик жене са зецом. Неки Римљани су веровали да се зечеви могу размножавати без парења, па су због тога постојала опречна мишљења у средњовековној и ренесансној Европи где је зец истовремено био симбол и сексуалности и чедности, у зависности од контекста. Друге европске религије су такође сматрале зечеве симболима плодности и повезивале их са божанствима репродукције. Англосаксонска богиња Еостре често је приказивана у друштву зечева јер је представљала плодност и нови живот пролећа.
Верује се да је енглески назив за Ускрс дошао од имена богиње Еостре. Ако је то тачно, значи да је хришћанска иконографија одавно преузела и усвојила симболе старијих, паганских религија и помешала их са својима. Проблем је што нема довољно доказа за ову теорију. Везу Еостре и Васкрса написао је енглески монах Беда Преподобни у осмом веку, али осим његових списа, нигде другде нема јасне везе између паганске богиње и хришћанског празника.
Ни њему не можете превише веровати, јер он није био директан извор за англосаксонску религију, већ је писао из хришћанске перспективе. Иако ова теорија звучи врло вероватно, не може се доказати.
Бели зец се никада не може у потпуности ухватити, баш као у чувеној Алиси у земљи чуда. Кроз историју, зечеви су сматрани светим животињама, али и оличењем лукавства.
Повезивали су се са мистериозном чистотом Месеца, са чедношћу и плодношћу. Можда је поштено да ова загонетна животиња још увек измиче јасној дефиницији. Што више јуримо за коренима симбола Ускршњег зеца, то нам брже бежи у дубоке тунеле историје.
Ofarbajte jaja ovog Uskrsa sa prirodnim bojama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто је зец симбол Ускрса? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.