СПЦ и верници данас прослављају Цвети

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Apr.2023, 09:45

СПЦ и верници данас прослављају Цвети

Српска православна црква и верници данас славе празник Цвети, успомену на свечани улазак Исуса Христа у Јерусалим, последњу недељу пред почетак његових страдања, смрт и Васкрсење. FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs Цвети се прослављају дан након Лазареве суботе.
Празничне литургије служе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се у славу Спаситеља, који је свесно ишао у сусрет страдањима, па се наредна седмица, која претходи празнику Васкрсења, назива Страсна или Страдална недеља.
Ови дани Страдања Христовог су и последњи дани вишенедељног Великог или Часног поста, за све православне вернике који су се одлучили на овај подвиг.
Foto: Pixabay/gunthersimmermacher Према хришћанском предању, Христос је, праћен својим ученицима, кренуо из Витаније у Јерусалим.
Глас о доласку Спаситеља и васкрсењу Лазара Четвородневног брзо се ширио, па су му се на путу многи придружили.
На улазу у Свету земљу народ га је дочекао простирући хаљине на пут којим ће проћи. Машући гранама палме у знак добродошлице Спаситељу који иде у сусрет вољним страдањима, народ је узвикивао „Осана (слава) сину Давидову“.
Празник Цвети установљен је још од првих хришћанских времена, а свечано се прославља од трећег века нове ере.
У Србији су Цвети и народни празник. На Цветну недељу 1815. Милош Обреновић, вођа Другог српског устанка, дигао је народ у борбу против турске власти.
Догађај Христовог уласка у Јерусалим на икони се представља тако што Христос јаше на магарету, кога прате ученици, а народ простире своје хаљине и баца гранчице на пут.
На Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће које се не уноси у кућу, већ оставља у посуди са водом да преноће у дворишту.
Некада је био обичај да се на Цвети шета окићен цвећем, врбова гранчица се користила „за брз напредак“, дрен „за снагу и здравље“, а девојке су се китиле љубичицама које симболишу привлачност.
Празник Цвети установљен је још од првих хришћанских времена, а свечано се прославља од трећег века.
Уочи овог празника држи се вечерња, врши се литија са палмовим гранчицама или врбама, а освећују се у недељу на јутрењу после читања 50. псалма, посебном молитвом и кропљењем богојављенском водицом.
Гранчице се током године чувају поред славске иконе у домовима.
Patrijarh Porfirije čestitao Vaskrs

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак СПЦ и верници данас прослављају Цвети се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.